Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Knapp seger för oppositionen – skolorna i Krokom blir kvar

Skolorna i Ytterån och Västbygden blir kvar och ska finansieras enligt oppositionens, Socialdemokraterna och Vänsterpartiets, förslag som fullmäktige­ledamöterna i Trångsviken hade att ta ställning till.

Majoriteten hävdar att det framtida ekonomiska läget kommer att göra det svårt att ha samtliga skolor kvar, och att andra verksamheter kommer att få lida för det.

Oppositionen gläds för barnens och föräldrarnas skull.

De respektive skolorna hanterades som två separata ärenden, först ut var diskussionen om Västbygdens skola.

Maria Söderberg (C) , kommunalråd, inledde med att ge majoritetens syn på skol frågan.

– Den här frågan är avgjort två gånger tidigare men nu kommer det upp igen. Arbetet började redan 2006. Det här faller tungt på oppositionen, Socialdemokraterna och Vänsterpartiet, jag påpekade redan under fullmäktige nionde juni att beslutet inte var korrekt, och det blev också så att förvaltningsrätten meddelade om verkställighetsförbud för beslutet. Vi värnar bygdeutvecklingen genom en gemensam skola i Alsenbygden, en skola i Hov, säger Maria Söderberg.

– Det har varit en lång process, det är alldeles riktigt Maria Söderberg. Jag tycker att vi hade kunnat få ett tidigare avslut under mandatperioden om diskussionerna började redan 2006 som du säger. Jag lägger det tunga ansvaret tillbaka på er för att ni sitter här i dag och inte har löst frågan, att lösa finansieringen är upp till majoriteten, det visar att ni inte verkställer demokratiskt fattade beslut. Finansieringen ska lösas genom de ekonomiska ramarna, och det har inte skett, säger Rolf Lilja (S), oppositionsråd.

Ett 70-tal åhörare, gammal som ung, fanns på plats i Trångsviken under fullmäktigemötet. Det fick tas fram flera extra rader med stolar för att alla skulle få plats.

Den politiska debatten gick från pajkastning, utifrån diskussioner om de vändningar som skolfrågan tagit, till att bli en diskussion om småskolors möjligheter att ena eller dela en bygd.

– Jag bifaller majoritetens förslag för en sammanhållen bygd. En skola i Alsenbygden. Det är förkastligt att i ett fullmäktige tala om vi och dom. Ett beslut enligt oppositionens förslag understryker ett vi och dom. Jag yrkar avslag till oppositionens förslag, säger Anne Catrine Hedman (KD).

Jörgen Blom (V) ville bredda utgångspunkten i vad det i hans synvinkel faktiskt handlar om.

– Frågan är större än Västbygden och Ytterån. Ni i C, MP, M, KD och FP har tagit över kunskapen från föräldrarna om vad som är bäst för deras barn i skolan, säger han.

Owen Laws (MP) styrde diskussi onen till de ekonomiska aspekterna.

– Nu är läget allvarligare än det varit förut. Det blir allt tydligare. Det går inte att välja att ha kvar alla skolor. Hov har utrymmet och inte samma investeringsbehov som Västbygden, säger Owen Laws.

Efter en ajournering och en bensträckare , efter tre timmar, var det dags igen.

– Majoriteten har diskuterat en återremiss av ärendet. Det skulle leda till att Västbygdens skola läggs ned på grund av förvaltningsrättens beslut om inhibition. Men vi vet inte när kammarrätten kommer att avgöra ett överklagande, eller om oppositionen kommer att kalla till ännu ett möte.

– En återremiss skulle göra livet jobbigare för många så därför lägger vi inget återremissyrkande, säger Owen Laws.

Sedan gjorde Maria Söderberg klart att de var beredd att gå till omröstning.

Efter votering stod det klart att oppositionen lyckats rädda Västbygdens skola med 23 röster mot majoritetens 22. En rad reservationer meddelades strax efteråt.

Majoritetens linje i frågan om Ytterån var klar. Bort med skolan.

– Detta ser inte ut att bli en lång debatt det finns ingen anledning att vi upprepar oss. Det finns dock en skillnad mellan de båda skolorna. Det är så få barn det handlar om i Ytterån. Ett barn i förskoleklass, sex barn i ettan, noll barn i tvåan, ett barn i trean, noll barn i fyran och femman, ett barn i sexan. Nio barn sammanlagt, säger Owen Laws (MP).

Kvoteringsresultatet blev det samma. Med 23 röster mot 22 klubbades oppositionens förslag igenom. Också Ytteråns skola blir kvar.

– Jag är glad för barnens del. Vi tror på en framtid, säger Rolf Lilja (S).

– Det här är alla tiders. Nu är makten över barnen tillbaka hos föräldrarna, säger Jörgen Blom (V).

– Nu har föräldrarna ansvar för att välja i stället för att få hjälp att välja. Jag tror det här beslutet får konsekvenser för bygderna. Vi får se vad som händer med Hov, i diket mellan Alsen och Västbygden, säger Maria Söderberg (C).