Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Knapp majoritet mot öppenhet

Drygt tre månader före EU-parlamentsvalet får de högerextrema anledning att jubla. Med en mycket knapp majoritet, 50,3 procent ja, har schweizarna sagt nej till den ”massinvandring” som Schweiz avtal med EU beskrivs som av Schweiz största parti.
Till skillnad från i Sverige handlar alltså invandringen här i första hand om arbetskraftsinvandrare från länder som Portugal och Italien.
Till saken hör att Schweiz så sent som 2009 med knappt 60 procent av rösterna sa ja till det avtal med EU som gav dem motsvarande fritt inträde till EU-länderna trots att landet alltså inte är med i EU.
Men nu vill man alltså förändra detta upplägg. Landet är djupt kluvet mellan stad och land. Det är främst de tyskspråkiga och italienska områdena som säger nej. De fransktalande områdena säger ja. Det talas om att det kommer att ta några år att finna en lösning, och det är lite av en illusion att tro att schweizarna ska nå en överenskommelse kring öppenhet för människor, varor och kapital på jämlika villkor med EU om man inte samtidigt ger EU-medborgarna motsvarande rättigheter. Det sorgliga är att resultatet riskerar att stärka extremhögern även i EU-länderna.

Svante Säwén