Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Knallen i Baku

Annons

Y I idrottens värld händer, faktiskt inte så sällan, att det omöjliga blir möjligt. Till den avdelningen får vi väl sälla gårdagens fotbollsknall i Europa; FC Qarabagh från Azerbadjan slog ut Rosenborg i kvalspelat till nya Europa League (1–0).

Det som, på papperet, såg ut att vara en formalitet blev ett oöverstigligt hinder för tröndernas stolthet. Mållöst hemma på Lerkendal förra torsdagen bäddade visserligen för problem med värmen, blåsten och elaka motståndare i Baku i går kväll, men det var väl ingen som på allvar trodde att målglada Rosenborg skulle misslyckas med att slå hål på den azerbadjanska nollan.

Men det var precis vad som hände samtidigt som Qarabaghs mittback Rashad Sadygov pricksköt 1–0 på en frispark rakt upp i krysset precis före halvtidssignalen.

Inte ens åtta heta målchanser för Rosenborg i den andra halvleken kunde hindra att sensationen var ett faktum och att FC Qarabagh, på 16-årsdagen efter grannlandet Armeniens invadering av provinsen, sensationellt tog sig vidare till den tredje kvalomgången.

Detta är det största som hänt i den klubbens historia.

För Rosenborg var det en av de tuffaste smällarna efter 14 års framgångsrikt spel i Europa.

”Chockförlusten”, var Adresseavisens rubrik på hemsidan.

”En av Rosenborgs mörkaste kvällar i Europa-spelet”, skrev vg.no.

– Och för mig var detta en av mina två värsta förluster i karriären, sa tränaren Erik Hamrén efter matchen till RBK:s hemsida. Det gör ont i hjärtat.

Hamrén tänkte, naturligtvis, i första hand på den sportsliga konsekvensen av resultatet, men insåg givetvis att det här bakslaget får stora ekonomiska konsekvenser för klubben. Spel i Europa i höst skulle ha gjort mycket gott i klubbens kassa, nu är det bara att glömma de miljonerna.

Det kan mycket väl vara så att just girigheten blev Rosenborgs fall på väg mot gruppspelet i Europaligan. Man har i de här inledande kvalomgångarna valt att ställa Marek Sapara, mannen med silverfoten, utanför laget. Det är ingen hemlighet att slovaken står överst på den lista över spelare som RBK kan tänkas sälja nu under sommaren och för att få ut mesta möjliga norska kronor gällde det inte att förstöra ett eventuellt framtida europaspel i den nya klubben.

Saparas passningsfot, frisparkar och hörnor hade behövts både på Lerkendal och i Baku. Nu fanns det ingen som kunde bryta upp den azerbadjanska försvarsmuren.

Och det är heller inte säkert att det under sommarfönstret dyker upp någon som vill köpa Saparas tjänster till det pris som Rosenborg begär...

Elfsborg hade 3–0 att gå på efter första ronden mot ungerska Haladás och 0–0 på bortaplan i går kväll räckte mer än väl till spel i tredje kvalomgången (möter portugisiska Braga). I tredje omgången finns även IFK Göteborg som möter Hapoel Tel Aviv (Israel). När detta skrivs är Helsingborgs match mot Zestafoni inte färdigspelad men två snabba georgiska mål i den första halvleken har försatt skåningarna i brygga! Z

Mer läsning

Annons