Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Knallar flyttar bolag utomlands

Fler knallar flyttar sina bolag utomlands för att slippa ha ett kassaregister.
Därmed slipper de svenska regler och beskattning.
– Det sker i större omfattning än vad vi kunde ana, säger Conny Svensson på Skatteverket.

Annons

Förra veckan rapporterade LT från problematiken med kassaregister i samband med Storsjöyran, lagen är orättvis ansåg en av de företagarna LT:s reporter pratade med.

Jokkmokks vintermarknad är en av de första på året och redan då upptäckte Skatteverket att svenska verksamheter registrerades utomlands för att slippa ha ett kassaregister.

– Sedan har det eskalerat, säger Conny Svensson, nationell samordnare på Skatteverket.

Den 1 januari i år kom nya regler som innebär att alla knallar som säljer för minst 178 000 kronor om året måste ha ett kassaregister. Undantaget är utländska bolag. Syftet var att seriösa företagare skulle kunna skydda sig mot illojal konkurrens.

– Vi trodde att vi fått en lagstiftning där handeln ska kunna konkurrera på liknande villkor, men det här ligger inte alls i linje. Det är snarare ett problem för ett konkurrenskraftigt Sverige, säger Svensson.

"Det ska vara rättvist"

På Nyköpings festdagar står Tina Gustafson, som varit knalle i 25 år, och säljer plånböcker och väskor. I hennes familjeföretag var det självklart att skaffa en kassaapparat direkt. Men hon tycker att det borde vara lika för alla.

– Om en ska ha en kassa så ska alla ha det. Vi vill att det ska vara rättvist för konkurrensens skull.

Hon vittnar om en konflikt i branschen, men poängterar att de inte vet vad de kan göra.

– Vi kör på så länge, säger hon.

"Tvingas utomlands"

Guido Carinci, ordförande i torg- och marknadshandlarnas förening Tomer, delar uppfattningen om konkurrensen. Enligt honom tvingar lagen knallarna att skriva verksamheten utomlands eftersom utländska bolag kommer undan både billigare och enklare.

– De gör det för att kunna överleva och tycker att det här är det bästa sättet, säger han.

Vill se lagändring

Både Tomer och Skatteverket hoppas på en lagändring. Men Tomer vill främst att det ska bli en återgång till de gamla reglerna, medan Skatteverket vill införa nya.

– Det skulle underlätta i alla avseenden att ändra reglerna så att även utländska företag ska ha kassaregister och redovisa i det här landet, säger Conny Svensson.

Skatteverket kommer enligt honom att tappa betydande belopp i förlängningen. Det är bland annat därför myndigheten har fått i uppdrag av regeringen att utreda situationen och eventuellt presentera ett lagförslag.