Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

KM och DM-uttagning för stövare

Vid elitprovet i Lillholmsjö tävlades om Jämtland-Härjedalens stövarklubbs klubbmästare och vilka tre hundar som skulle vidare till kommande DM.

Annons

I år var endast 13 hundar anmälda till start varav en ströks på grund av hälta före provet. År 2009 hade vi 46 anmälda till samma prov och uttagning. Det går fort att det blir så här när vi inte har yngre medlemmar att späda på med, ändå har vi i vår klubb verkligen satsat på ungdomar men det tar många år innan de ungdomarna kommer in i klubb- och jaktprovsverksamheten.

Första provdagen var det +5 grader, gråmulet och nästan vindstilla med bra hörbarhet. Ett förstaprisdrev presterades av finska stövaren Ulvfsveåsens Lycka därutöver blev det fem andraprisdrev, två tredjeprisdrev samt fyra icke prisvinnande hundar. Yngsta deltagarna var tvååriga hamiltonhundarna ur samma kull Trittbergets Pöjk, ägare Anton Nilsson, och Trittbergets Ross, ägare Bengt-Ove Månsson. De klarade var sitt andrapris på ett berömvärt sätt.

Andra provdagen bjöd på ett rejält frostföre, på sina ställen tät dimma, solsken fram på dagen och vindstilla. Ett kanonväder att vistas i skog och mark. Nu visade det sig att finska stövaren Roosgårdens Nikita och hamiltonstövaren Nybackas Lady-Blue klarade frostföret bäst av alla deltagarna, de fick var sin elitetta.

Nikita blev vår klubbmästare och även uttagen till distriktsmästerskapet mot Västernorrlands- och Gävleborgs läns stövarklubbar. Även de duktiga hamiltonhundarna Nybackas Lady-Blue och Bjurflobäckens Daisy blev uttagna på sina prestationer. Reserv blev schillertiken Törmarkens Tanja.

Det blev 50 procent prisdrev i elitklass vilket räknas som riktigt bra i detta sammanhang.

Fin. Roosgårdens Nikita-09, Per Roos, Trångsviken 83+57, 120+60

Ham. Nybackas Lady-Blue-04, Gunnar Jonsson, Ytterhogdal 85+54, 120+55

Ham. Roggabäckens Daisy-08, Ernst Bjureflo, Östersund 92+63, 81+48

Sch. Törmarkens Tanja-07, Klas Törmark, Hammerdal 43+49, 120+54

Fin. Ulvfsveåsens Lycka-07, Kjell-Åke Sundberg, Gällö 120+55, 27+25

Ham. Nilsdrevets Greven-09, Sven-Olof Nilsson, Oviken 47+56, 50+53

Rolf Pellving