Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Klyftor ger sämre folkhälsa

Folkhälsa handlar om livskvalitet. En god och jämlik hälsa är ett övergripande mål för Miljöpartiet de gröna som en  del av vår vision om det långsiktigt hållbara samhället. För att åstadkomma det krävs investeringar i både människor och miljö. Miljömåls- och folkhälsomålsarbetet måste kopplas samman.

Sambandet mellan klimatförändringar och folkhälsan har regeringen och folkhälsominister Maria Larsson )KD) helt glömt bort i sin politik. Det är ett politiskt ansvar som vi i Miljöpartiet är beredda att ta. Hälsa i befolkningen handlar om så mycket mer än sjukvård, rehabilitering och livsstilsfrågor. 

Det finns orsaker som inte den enskilde kan göra mycket åt. Samhället måste skapa förutsättningar för människor att kunna göra goda val.

En hälsosam miljö, och en meningsfull tillvaro med aktivt deltagande i samhället, samt ekonomisk trygghet är grundläggande delar. En god och jämlik hälsa är också en frihetsreform som ger förutsättningar för livskvalitet. Vi i Miljöpartiet vill tillsätta en  nationell folkhälsokommission för att ta fram en handlingsplan för Sverige – med strategier och åtgärdsprogram som minskar skillnaderna i hälsa.

Miljöpartiet vill bygga folkhälsopolitik på bred kunskap. Förebyggande arbete måste prioriteras och ges större tyngd både i politiken och i den offentliga ekonomin.

Folkhälsoarbete och miljö går hand i hand. Dagens kortsiktiga ekonomiska tänkande ger inte tillräckliga förutsättningar för en långsiktigt hållbar samhällsutveckling. En förbättrad ekonomisk tillväxt leder inte automatiskt till en ökad livslängd och bättre hälsa. Ökade ekonomiska klyftor i samhället utgör en stressfaktor som exempelvis leder till sämre hälsa för våra barn.

Vi i Miljöpartiet är beredda att ta medvetna politiska beslut inom samhällsplanering, offentliga   investeringar och fördelningspolitik som gynnar en ökad folkhälsa. Vi vill modernisera Sverige och nu är det dags för en regering som också vill det.

Gunvor G Ericson (MP)

Riksdagsledamot och Folkhälsopolitisk talesperson

Anna Hildebrand (MP)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel