Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Klubbmästerskap och DM för stövare

Jämtland-Härjedalens Stövarklubb har genomfört klubbmästerskap i skogarna runt Strömsund med campingen som högkvarter. Tjugosex hundar kom till start vilka delades in i två omgångar.

Omgång ett startade fredag-lördag och omgång två söndag-måndag. Bästa hunden ur varje omgång gick vidare till distriktsmästerskap. Därefter värderades de två hundar som blev tvåa ur varje omgång, där den hund som fått flest poäng också fick en biljett till DM. Vår klubb sände tre deltagare till DM, där dagsformen avgjorde vilka som fick tävla vidare.

I första omgången segrade finska stövartiken Ruskametsän Tuuli med ägaren Bengt Selberg, Boggsjö. Tvåa blev finska stövarhanen Belger Du Nord Helge, ägare Peter Sundberg, Brunflo.

I den andra omgången segrade luzernertiken Borgarbergets Iza, som dessutom utsågs till årets klubbmästarinna med två tapptfria drev och en poäng bättre än närmaste konkurrent. Iza jobbade lugnt och metodiskt båda dagarna och det resulterade till vinsten. Borgarbergets Iza ägs av Roger och Susanne Andersson, Umeå. Roger, som är medlem i vår klubb, är ursprungligen från Rudsjö utanför Strömsund och brukar jaga i dessa trakter.

Tvåa i andra omgången och bäst av tvåorna blev hamiltontiken Rödstamons Sizzi med ägarna Bengt och Åsa Elmqvist, Ytterhogdal. Dessa tre hundar representerade Jämtland-Härjedalens Stövarklubb vid distriktsmästerskapet i Sollefteå.

Vid DM i Sollefteå stod Västernorrlands Stövarklubb för värdskapet för distrikt 2, där även Gävleborgs Stövarklubb ingår i distriktet. Varje klubb ställde upp med tre hundar var och av de sammantaget nio hundarna gick endast två vidare till SM, som i år arrangeras av Jämtland-Härjedalens Stövarklubb i Strömsund.

I dagarna två såg det lovande ut för finska stövartiken Ruskametsän Tuuli, hon var en av fyra stövare som klarade ett förstaprisdrev dag ett. Våra hundar, luzernerstövaren Borgarbergets Iza och hamiltontiken Rödstamons Sizzi gjorde en medioker insats och erhöll ett tredjepris vardera. Vid andra dagens tävlande klarade Sizzi ett förstaprisdrev med höga egenskapspoäng och blev därmed distriktsmästarinna i distrikt 2 och gick vidare till SM.

Iza gjorde även hon en bra andradag, med full drevtid men med betydligt lägre egenskapspoäng och blev totalt femma. Tuuli klarade ett tredjeprisdrev även hon och blev sammantaget sexa på detta DM.

Den andra hunden som gick vidare till SM var finska stövartiken Vidstiges Mika från Västernorrland.

När det gällde kampen länen emellan vann Jämtland-Härjedalen med 12 poäng före Västernorrland med 11 poäng samt Gävleborg med 8 poäng.

Prisvinnande hundar

1. Ham. Rödstamons Sizzi-12, 64+50, 120+60 (2 Ekl), Bengt Elmqvist, Ytterhogdal

2. Fin. Vidstiges Mika-14, 120+56, 70+53 (2 Ekl), Lars Lundqvist, Härnösand

3. Ham. Rödstamons Sixten-12, 106+52, 87+56 (2 Ekl), Bo Lejdström, Åshammar

4. Fin. Häsenskogens Trixa-13, 120+53, 69+50 (2 Ekl), Emil och Anders Nordström, Matfors

5. Luz. Borgarbergets Iza-14, 57+52, 120+50 (2 Ekl), Roger Andersson, Umeå

6. Fin. Ruskametsän Tuuli-14, 120+51, 69+49 (2 Ekl), Bengt Selberg, Gällö

Rolf Pellving

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Länstidningen Östersund Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel