Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Klubb Sam öppnar musikvåren

I vår firar klubben för småskalig akustisk musik tio år. Nästa onsdag spelar Mari Boine och Norrbotten Big Band.
Men redan i kväll öppnar Klubb Sam säsongen med Jean and the Mean machine och Emilia Lajunen.

Jeanette Eriksson sitter på tåget norrut, mot Sundsvall, där turnén startar. Det är hon som är violinisten i Jean and the Mean machine.

– Vi tar gamla låtar och arrar upp dem utifrån våra olika plattformar, vi drar låtarna genom "the mean machine", förklarar hon sin och cellisten Beata Söderbergs arbetsmetod.

På onsdag kväll är det säsongspremiär för Klubb Sam på Gamla Tingshuset i Östersund och Jean and the Mean Machine delar scen med fiolspelaren Emilia Lajunen från Finland. Lajunen är lärare på institutionen för folkmusik vid Sibeliusakademin och en av de främsta i den nya finska folkmusikgenerationen. De gör varsina akter, men det kan hända att det blir något gemensamt nummer också.

– Det är alltid roligt med nya musikaliska möten, säger Jeanette Eriksson.

Det var ett sådant hon längtade efter när hon för några år sedan ringde upp Beata Söderberg. Hon var sugen på en ny spännande konstellation som skulle överbrygga genregränser.

– Jag hade spanat in henne och hennes musik. Hon har ett kraftfullt spel och komponerar eget material, hon är en väldigt kreativ musiker, säger Jeanette Eriksson.

De har båda sin bakgrund i den klassiska musiken men medan Beata Söderberg valt den argentinska tangon (2005 nominerades hon till den argentinska motsvarigheten till Grammis för bästa nya tangoalbum / bästa nya artist) har Jeanette Eriksson fördjupat sig i svensk folkmusiktradition och kan sedan 2002 titulera sig riksspelman. 2007 släppte hon sin skiva "Låtar på skånska" just på Gamla Tingshuset i Östersund.

– Det är extra kul att spela i Östersund, jag har en bonusfamilj där och det känns väldigt hemma för mig, säger hon.

Även Beata Söderberg har spelat en hel del i Jämtland och Härjedalen, men det här är deras första gemensamma Sverigeturné. Den första spelningen i Malmö följdes av fler ute i Europa. Sedan dess har det bara rullat på och nu har de spelat in sin första gemensamma skiva som kommer att släppas inom det närmaste året. Stark argentinsk tango möter drivet i svensk slängpolska.

– Man berikar varandra genom att inte alltid ha samma referenssystem, säger Jeanette Eriksson.

– Vi jobbar så att vi tar en låt, sedan klurar vi båda två. Vi skriver ner stämmor, ibland gör vi om även i melodin. Det blir en ny komposition som växer fram, ett skrivet arrangemang. När vi sedan spelat det flera konserter kan det sedan hända att vi lägger till eller drar ifrån och anpassar det efter hur vi känner just då.

Men det finns också likheter mellan deras båda världar. En gemensam nämnare är givetvis dansen.

– Men i det här samarbetet går vi lite i från det när vi arrar upp låtarna, vi spelar inte den här musiken till dans.

Spelar upp till dans gör Jeanette Eriksson däremot efter konserten tillsammans med Lasse Sörlin i ett Klubb 3 special.