Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Klövvilt kostar miljarder

Annons

Sveriges alltför stora klövviltstammar kostar oss åtskilliga miljarder varje år i form av skador på skog och grödor samt i trafiken.

Bara betesskadorna på skog från älg och rådjur står för två miljarder årligen. För vildsvin och övriga hjortdjur finns ingen beräkning, men torde årligen kosta oss ytterligare ett antal hundra miljoner.

Allvarligare är dock viltolyckorna, som förutom att de årligen kostar oss tre miljarder, också i snitt orsakar cirka åtta dödsfall och åtskilligt fler allvarligt skadade i trafiken varje år. Detta sker trots att samhället stått för viltstängsel motsvarande en vägsträcka om minst 320 mil och till ett värde av cirka en miljard i dagens penningvärde.

Problemen och kostnaden för stora klövviltstammar är så omfattande att det borde överstiga den nivå som vi och samhället rimligen kan acceptera och tolerera.

När det gäller rovdjuren och framför allt vargpolitiken finns däremot ingen acceptans från jägarkår och regering. Riksdagen faller för jägarlobbyn och beslutar nu om en ny rovdjurspolitik som kommer att få förödande konsekvenser för landets rovdjur och öppnar för en halvering av vargstammen. Ett beslut som för övrigt tas av en riksdag med en oproportionerligt stor andel aktiva jägare med Centerpartiets Miljö- och Landsbygdsministrar Ek och Erlandsson i spetsen och som i sina positioner ansvarar för förvaltningen av landets djur och natur.

Mot bakgrund av kostnaden för överstora klövviltstammar, i jämförelse med kostnaden för rovdjur, är regeringens miljö- och naturvårdspolitik en skam för Sverige och är i dag uteslutande inriktad på brukarintresset och inget annat.

Källor: Jaktlagsutredningen (SOU 2013:71). Trafiksäkerhetsverkets kundtjänst

Anders Ekholm vargkramare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel