Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Klövsjöbarnens julavslutning i skolskogen fick tomtebesök

Tomten kom tidigt till Klövsjö i år. Under barnens skolavslutning i skolskogen hälsade den rödluvade mannen på i egen hög person.
– Jag återkommer den 24:e, lovade han.

Annons

Sedan slutet av 90-talet har Klövsjö skola använt skolskogen i sin undervisning. Till skolskogen promenerar eller cyklar eleverna vid skolan en eller flera gånger i månader för att lära sig hitta djurspår, känna igen växter och tillaga mat på spritkök.

– Det går att ha alla skolämnen utomhus, konstaterar Karin Ryder, lärare.

Under hösten har eleverna bland annat fått samla kottar och lära sig att räkna med dem. De har också fått lära sig mer om mossor och lavar och om olika småkryp.

– Det är viktigt att barnen får lära sig att tycka om naturen. Speciellt när vi bor så naturnära som vi gör – då är det viktigt att barnen lär sig att ta tillvara på möjligheterna, säger läraren Liselott Linsell-Zackrisson, lärare.

I går, under terminens sista skoldag, besökte några av eleverna samt några av förskolans barn skolskogen för sista gången det här året.

– Vi måste julmata djuren, förklarar Emma Wernersson, 9 år.

Längs en stig upplyst av marschaller promenerade eleverna tidigt i går morse ned till en av skolskogens gläntor.

Där väntade en mycket speciell person. Vid en varm brasa satt självaste tomtefar och vilade sig.

Innan han gick vidare passade han på att berätta om sig själv och lova att alla barn på onsdag kommer att få besök av honom eller någon av hans identiska bröder.

– Jag hade på känn att vi skulle träffa tomten i skolskogen i dag, berättar Moa Eriksson, 8 år, efter besöket i skogen.

– Det var mysigt i skogen när det var så mörkt, fyller Karin Miller, 8 år, i.

När tomtefar sagt hej då till alla barnen och gått vidare var det dags att ge djuren deras julklapp; hö, talgbollar och hö.

Till våren fortsätter projektet med skolskogen, då ska barnen bland annat lära sig mer om vårflod och vad det naturfenomenet beror på.

Mer läsning

Annons