Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Klokt att häva hyrläkarstoppet

Det är klokt av landstingspolitikerna att dra tillbaka stafettläkarstoppet.

Sjukvård är inte vilken verksamhet som helst. Att lägga ner en fritidsgård leder på sin höjd till protester, men det riskerar knappast någons liv.

En akut läkarbrist kan snabbt bli farlig för patientsäkerheten. Stafettläkarfrågan är mer komplicerad än den ibland framställs. Dyra hyrläkare är bara ett symptom. Den bakomliggande orsaken är att det är svårt rekrytera läkare till landsbygden.

Sverige utbildar för få läkare i dag. Hälften av alla nya läkarlegitimationer som utfärdas av Socialstyrelsen ges till personer som utbildat sig utomlands.

Men det är inte så enkelt som att behovet av hyrläkare försvinner om Sverige utbildar fler läkare. Det handlar också om att färre och färre vill bo utanför storstäderna. Sverige har den snabbaste urbaniseringen i hela EU. Det har alltid varit små landsting som varit mest beroende av stafettläkare och så lär det förbli.

Det är bra att Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) har satt som mål att halvera hyrläkarkostnaderna på några års sikt. Landstingen måste gå i takt. Att ta täten är inte alltid så klokt.

Det kan verka handlingskraftigt av landstinget i Jämtland att sätta ner foten när kostnaderna skenar, men det finns uppenbara faror med det. Arbetsbelastningen på den ordinarie personalen ökar. Landstinget i Jämtland riskerar få rykte om sig att vara en opålitlig arbetsgivare som plötsligt kan få för sig att försämra arbetsvillkoren över en natt.

Det vill till innan invånarna flyr på grund av läkarbrist, men det kan gå snabbt för ett landsting att hamna på svarta listan hos blivande sjuksköterskor och läkare. Då är man inne i en ond spiral.

Om vi ska ha en likvärdig sjukvård över landet måste vi nog acceptera att man täcker upp tillfälliga behov med inhyrd personal. Åtminstone under överskådlig tid.

Det blir knappast billigare att slita ut personalen genom att beordra dem att jobba övertid.