Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Klirr i kassan för Bergs kommun

Det ljusnar för skuldtunga Bergs kommun.
2013 är femte året i rad som man gör ett positivt resultat.

Bergs kommun gick under 2013 plus med 8,7 miljoner kronor. Dessutom fick man åtta miljoner kronor tillbaka av de statliga AFA-pengarna. Totalt blev resultatet alltså 16,7 miljoner kronor.

Vilket är 12,1 miljoner kronor bättre än beräknat.

Det är främst inom gymnasieverksamheten (+4,2 miljoner kronor) och området för integration (+2,3 miljoner kronor) de största positiva avvikelserna görs.

Det är femte året i rad som Bergs kommun kan visa upp ett positivt resultat. Ett annat område där Berg blivit bättre är jämställdhet.

Numera är det nästan 20 procent av de anställda som är män. En ökning med en procent från 2012.

Men det finns även flera områden där kommunen har det kämpigt. Fortfarande har kommunen en av Sveriges procentuellt största låneskulder. Över 800 miljoner är kommunen skyldig i dagsläget.

Antalet sjukskrivna fortsätter också att öka. Särskilt illavarslande är en kraftig ökning av sjukskrivna bland anställda under 29 år.

På flera områden flaggar kommunen för faror i horisonten. Bland annat nämns i årsredovisningen den stora andelen äldre invånare som har låga pensioner.

Enligt årsredovisningen är det också en hög påfrestning på kommunverksamheter som förskola, skola och Svenska för invandrare till följd av att Berg tillhör de kommuner i landet som tar emot flest invandrare och flyktingar.