Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Klingsor – Torgny Lindgren på allra bästa berättarhumör

Namnet kommer varken från en Richard Wagner-opera eller en roman av Hermann Hesse, försäkrar författaren och berättar en vidlyftig och fascinerande skröna om hur Ur-Klingsor förvärvade sitt namn under det svenska stormaktsväldets tid som knekt i Schleswig-Holstein. På en gravsten i Krummesse hade han läst och tillägnat sig själv namnet Klingsor, som skulle motstå och besegra namnlösheten för en enkel soldat som var kristdöpt Nilsson.Men när han ville tillägga ett adelsklingande von gick det för långt, ansåg befälet för den svenska truppen.

Hur som helst får denne Ur-Klingsor, efter många strapatser och efter att ha överförts till Västerbottens regemente, mönstra av på kyrkbacken i Umeå, för att så småningom skrivas in i Norsjö församling – ja, han blir kort sagt medlem av det brokiga persongalleri som ska komma att utgöra den västerbottniska basen i Torgny Lindgrens författarskap.

Med historien om Ur-Klingsor och hur namnet, med eller utan von, förvaltas till modern tid, inleder Torgny Lindgren den fiktiva konstnärsbiografin Klingsor. Det handlar om en konstlivets wannabe, som blir till en symbolgestalt för alla dem på hela det vida kulturfältet, som så gärna vill, men inte riktigt förmår.

Med hjälp av korrespondensinstitutets anonyma konsthandledare tar Klingsor sina första stapplande steg in i ett konstnärsskap byggt på drömmar och bristande självinsikt. Själv anser sig det självinbillade geniet ha begåvats med uppdraget att avbilda döda föremål så att deras liv blev synliga. Han skulle vara den döda materiens ombudsman gentemot det ytliga livet. Brevväxlingen mellan det självutnämnda geniet i den västerbottniska glesbygden och den anonyma konsthandledaren genomsyras av galghumor.- Han var ohyggligt begåvad, men han kunde ingenting, sammanfattar en hemmavarande syster.

Klingsors väg mot Konsten är lika törnbeströdd som alla stora konstnärers, men inte för ett ögonblick hyser han några tvivel på sin uppgift i livet, inte ens när han för sitt uppehälles skull får gå ut som bekämpare av ogräs och skadedjur. Ingen utom han själv kan med säkerhet säga att han gått en konstskola i Stockholm och därefter fortsatt sina konststudier i Paris, men i djupet av sitt hjärta ville han vara delaktig i det samtida konstlivet.

En stor utställning samlar sig konstnären Klingsor till och den äger rum i hembygden Avabäcks gamla skola, strax innan den rivs. Även här är det alltså svårt för biografen att säkert dokumentera något. Men det finns dom som minns att Klingsor vid tiden för utställningen, enligt honom själv, skulle vara mycket känd och uppburen.

Klingsor sätter dock själv punkt för sin konstnärsbana, när han får besök av en vän, som efter en bacchanalisk afton kastar sig över Klingsors duk och färger i ett impressionistiskt utbrott. Det ska komma att bli upptakten till vännens genombrott som internationellt erkänd konstnär.

Klingsor är en ohämmat fantasifull och humoristisk skröna om och kanske närmast en fabel om konstnärsskapets betingelser, drömmar och förhoppningar vid sidan av och i samspel med livets hårda realiteter. Det är en Torgny Lindgren på allra bästa berättarhumör.