Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kling och Hedin kvar i A-landslaget – totalt sju länsåkare uttagna

Sju åkare från Jämtland/Härjedalen finns med i de nya landslagstrupperna. Åres Kajsa Kling tar som väntat plats i A-landslaget.

Sportchefen Anders Sundqvist samt nye herrtränaren Tomas Karlsson har varit med och plockat ut totalt 35 åkare i de olika landslagen. Kajsa Kling och Douglas Hedin är de två länsåkare som får plats i någon av högsta träningsgrupperna.

Kling var förstås given efter hennes stora genombrott i vintras.

Damlaget består av tio åkare medan herrarnas lag omfattar åtta åkare. Douglas Hedin är uttagen i träningsgrupp 2, tillsammans med Calle Lindh, Bergsjö.

– "Dogge" har inte klarat kriterierna för att vara med i grupp 1, men han kommer ändå att träna med de grabbarna. Det är egentligen ingen större skillnad, menar Anders Sundqvist.

Hedin själv är inte alltför besviken över att missa träningsgrupp 1.

– Jag gav upp de tankarna redan i vintras när jag inte fick de resultat jag ville. Nu är jag glad över att jag får vara kvar i grupp 2 och träna super-G och storslalom med de övriga laget, säger han.

Planen för att ta nästa steg handlar om mer storslalomträning.

– Sorslalom är grunden för all utförsåkning och åt både teknik- och farthållet. Åkarna behöver säkerställa den tekniken, menar Sundqvist.

Douglas Hedin instämmer.

– De flesta som är bra i super-G och störtlopp kör mycket storslalom. Det är där som potentialen finns.

Du måste alltså nöta på och träna ditt tålamod?

– Ja, jag får tänka så mer och mer. Helst vill jag att det ska gå fortare, men det verkar ta tid att bli bra. Jag hoppas att jag kan få köra fler storslalom i vinter, framför allt i Europacupen. I vinter blev det bara en tävling, i världscupen i Beaver Creek, men det gick inte så bra.

Hedin har under tiden också lämnat sitt kära Frösön. Han har flyttat till Uppsala.

– Min flickvän studerar här. Nu kommer jag närmare Arlanda. Det blir smidigt när vi ska åka på läger och träningsläger. Tidigare har jag ofta fått en extra resdag eftersom våra avresor varit så tidiga att jag varit tvungen att övernatta på Arlanda.

På damsidan återinförs J-landslaget.

– Damsidan är stark, men även där måste vi börja se över framtiden. Den satsning som vi gör i år är en start på någonting som vi har förhoppningar ska utvecklas i framtiden, säger Sundqvist i ett pressmeddelande.

En av dessa juniorer är Vemdalens Vera Håkansson-Fermbäck, som ska bli mycket intressant att följa. Hon har i fler år varit landets kanske bästa åkare i hennes ålder.

På motsvarande herrsida finns det hela fyra länsåkare med. Max Gordon Sundquist och Dan Axel Grahn, ÖFS samt Felix Monsén och Mattias Rönngren, Åre.

– Mattias har gått framåt klart mycket i år och Max Gordon har också kört riktigt bra. Dan Axel gjorde en väldigt bra slalomtävling i SM. Där finns det potential. Han är en bra skidåkare, säger Anders Sundqvist.

Herrjuniorlaget benäms Team 2019.

– Det teamet ska vara väldigt öppet. Där bjuder vi in åkare som inte finns med i teamet till både träning och tävling. Vi tror på den här modellen för att utveckla herrsidan, säger Sundqvist.