Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Klimatsäkra Sverige

Den senaste tiden har flera delar av Sverige drabbats av naturkatastrofer. Det mest dramatiska exemplet är skogsbranden i Västmanland - den största i modern tid. Branden har krävt ett människoliv, mer än tusen människor har tvingats fly från sina hem och stora områden har totalförstörts. Skogsbranden är först och främst en fruktansvärd katastrof för alla de som drabbats. De hundratals brandmän som kämpat heroiskt mot lågorna dag och natt den senaste tiden har gjort ett otroligt arbete. Stödet från tusentals frivilliga har också haft en avgörande betydelse. 

För de som arbetar med att bekämpa branden ska fokus naturligtvis ligga på att rädda liv och egendom nu. Vi politiker måste däremot lyfta blicken och fråga oss - hade detta kunnat undvikas? Vad kan vi göra för att minska riskerna för naturkatastrofer och lindra effekterna när de väl är framme? Ansvarsfulla politiker beklagar inte bara situationen utan tar också de beslut som krävs för att förebygga liknande katastrofer i framtiden. Så visar vi bäst respekt för de som drabbats.

Forskarvärlden är enig om att ett varmare klimat medför en ökad risk för extrema väderhändelser. I Sverige löper vi en större risk för bland annat fler skogsbränder och översvämningar. Paradoxalt nog ökar nämligen risken både för extremt lite nederbörd och bränder och för extremt mycket nederbörd och översvämningar. För att undvika det behöver vi alltså en aktiv politik för att kraftigt minska klimatutsläppen - vi behöver storinvestera i tågen, förnybara bränslen till våra bilar, förnybar energi och se till att de miljövänliga valen är billigare och enklare att välja än de miljöskadliga.

Dessutom behöver vi anpassa oss till de klimatförändringar som kommer att ske på grund av de växthusgaser vi redan har släppt ut. Miljöpartiet vill att Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, (MSB), ska få ett tydligt uppdrag att ta huvudansvaret för att klimatsäkra Sverige. Vi vill också öka stödet till klimatanpassning med 3 miljarder de kommande tre åren, och öka stödet till hemvärnet med 150 miljoner. De ökade resurserna till MSB ska användas för att bygga upp en bättre beredskap vid naturkatastrofer som skogsbränder, översvämningar eller skyfall. Det kan handla om att bygga om infrastruktur, säkerställa att elnätet fungerar och att köpa in material som kan användas i den operativa verksamheten.

Denna politik har vi i Miljöpartiet drivit sedan länge, men alliansregeringen har tyvärr gång på gång sagt nej. Vi har inte råd att stillasittande vänta på att klimatförändringarna ska ge oss ett alltmer extremt och oförutsägbart väder - vi måste agera nu! Vi kan aldrig vaccinera oss helt mot naturkatastrofer, men vi kan göra mycket för att förhindra en ökning av katastroferna och minska skadorna när de väl är framme.

Björn Lindgren (MP), Frösön

Kandidat till riksdagen

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel