Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Klimatpolitik på dekis

Fiaskot vid toppmötet i Köpenhamn berättade för oss att världens makthavare inte var förmögna att vidta nödvändiga åtgärder, trots en överväldigande kunskapsmassa som tydligt pekar ut människans ansvar för klimatförändringarna. Svaret på det globala hotet blev en global gäspning (det sliter att förhandla långt in på småtimmarna). Nu väntar ett nytt toppmöte i Mexico i höst och oavsett utgång är en sak säker: förväntningarna kommer att vara betydligt lägre ställda.

Men det är inte bara bakslaget i Köpenhamn som lagt sordin på klimatdiskussionen. FN:s högt uppburna klimatpanel, IPCC, har på grund av slarv bidragit till att spä på misstron och tända klimatskeptikernas hopp om nya fräscha kolkraftverk och billigare bensin.

Som forskare är det viktigt att ha torrt på fötterna och det gäller särskilt när man är i branschen med att berätta för världen att om den inte agerar snabbt och resolut så väntar en osäker och i värsta fall dystopisk framtid. Klimatutmaningen är redan tillräckligt besvärlig och tungrodd som den är, den behöver inte belastas med grundlösa påståenden om att Himalayas glaciärer kommer att vara borta om 25 år.

På nätet kryllar det av inlägg som tar detta och andra misstag från IPCC som bevis för den stora klimatbluffen. Det är förvisso lika seriöst som att använda den ovanligt svinkalla inledningen på året som exempel på klimatets goda kondition. Icke desto mindre är pseudodebatten ett faktum.

Men det är inte, som Expressens ledarskribent Ann-Charlotte Marteus lakoniskt påpekat, så att ”det plötsligt blivit smart att tjacka stadsjeep”, men när ”larmens trovärdighet urholkas förlorar teorin om växthuseffekten sina ’löpsedlar’. Den blir knöligare att förstå och lättare att ignorera”.

Det är 20 år sedan IPCC i sin första rapport slog fast att det pågick en förändring av koncentrationen av växthusgaser i atmosfären, dock med reservation för orsakerna. Därefter har sambanden bara växt i styrka. I den fjärde och senaste rapporten från 2007 säger FN- panelen att förändringarna till 90 procents säkerhet beror på människans aktiviteter. Ändå är det den där förbannade felaktigheten om glaciärerna i Himalaya som just nu dominerar debatten.

Vi ska vara tacksamma att jordens treåringar inte förmår starta egna partier.

Foto: scanpix