Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Klimatet avgör för unga

Två tredjedelar av Sveriges unga uppger att partiernas engagemang i klimatfrågan kommer att påverka vilket parti de kommer att rösta på, enligt en ny undersökning från Världsnaturfonden WWF.

Det är de unga som är framtiden. Politiker, lyssna på dem. Ett fungerande jordklot är en förutsättning för framtida liv. Om vi inte har en framtid, vad är meningen med att engagera oss i andra frågor? Att bromsa klimatförändringarna kommer att kräva engagemang och uthållighet. De är beredda att göra sin del. Exempelvis säger över två tredjedelar att de är beredda att offra en resa till Thailand för att minska sin klimatpåverkan. Är ni beredda att göra er del?

Under flera års tid har halva Sveriges befolkning släckt under WWFs Earth Hour som en symbolhandling till politikerna att de ska agera i klimatfrågan. Politikerna lyssnar inte – och det händer för lite. I år är det valår och vi vill vara med och sätta klimatfrågan på den politiska agendan. Med temat de fyra klimatförstörarna: bilen, biffen, bostaden och börsen.

Enligt en ny undersökning utförd av Cint på uppdrag av Världsnaturfonden WWF, med över 1000 unga svenskar i åldern 15 - 25 år, uppger nästan tre fjärdedelar att de tycker att det är viktigt eller mycket viktigt att det parti de röstar på satsar på klimatfrågan. En klar majoritet – nästan två tredjedelar – uppger i undersökningen att partiets engagemang i klimatfrågan kommer att påverka vilket parti de röstar på.

85 procent anser att politiker och beslutsfattare generellt måste göra mer för att stoppa klimatförändringarna. Över 70 procent har inget eller lågt förtroende för våra politikers och beslutsfattares förmåga att fatta beslut i klimatfrågan. Endast 6 procent vill säga till statsminister Fredrik Reinfeldt att han gör ett bra jobb för att stoppa klimatförändringarna.

Sveriges unga är redo att göra vad som krävs för en hållbar framtid, de behöver bara bättre redskap för att göra det. Sveriges beslutfattare måste börja fatta beslut som underlättar för människor att leva klimatsmart. Viljan finns där, men det är först när det blir enklare att leva klimatsmart som vi kan förvänta oss en förändring.

Undersökningen visar att 78 procent vill att det ska vara enklare att resa klimatsmart och vill att ansvariga politiker ska göra det lättare för dem att resa med hållbar, fossilfri och bra kollektiv trafik. Det är svårt att göra klimatsmarta val när det exempelvis i dagsläget satsas stort på att bygga ut bilvägar och det ibland är mycket billigare att flyga än att ta tåget. Ett incitament som skulle få fler att resa mer klimatsmart är billigare kollektivtrafik med tätare turer, inte dyrare kollektivtrafik som utvecklingen går mot nu. Exempelvis har kostnaden för månadskortet i Stockholm ökat med 175 procent de senaste 14 åren. Varför?

En majoritet av Sveriges unga vill enligt undersökningen se fler klimatsmarta menyer med mindre kött inom vård och omsorg. Över två tredjedelar vill ha vegetariska rätter två dagar i skolan, till exempel. Ändå finns det skolor som över huvud taget inte serverar vegetariska alternativ. 62 procent tycker att politikerna ska se till att vi halverar köttkonsumtionen i Sverige för klimatets skull. Undersökningen visar också att det som är viktigast för att få unga att äta mindre kött är mer kunskap om hur man kan laga vegetarisk mat och att den blir billigare. Det är mycket köttreklam i media och fokus på kött i matlagningsprogrammen. När ska vegetariska maträtter och produkter få samma utrymme?

En stor del av våra statliga pensionspengar investeras i fossil olja, gas och kol, med enorma konsekvenser för klimat och miljö? Pengar som sparas för att trygga vår framtid bidrar därmed till en utveckling som snarare gör framtiden osäker. Det är självklart att våra statliga pensionspengar borde investeras i hållbara och förnybara energilösningar och därför är det inte konstigt att en majoritet i undersökningen (67 procent) håller med om detta. Det är däremot förvånande att politikerna inte gör mer. Det är dina och mina pensionspengar det handlar om. Det rör sig om stora summor pengar som verkligen kan driva på omställningen till ett hållbart samhälle.

Klimatet är något som unga oroar sig för och tänker på väldigt ofta. Ni måste ta det på allvar om ni vill vinna deras förtroende. Klimatfrågan måste bli en valfråga. Det är den som kommer att avgöra vår världs framtid. Det är inte för sent att vända den negativa trenden. Men det börjar bli ont om tid och ni måste agera nu! Vill ni ha framtidens väljare med er är det ett hett tips.

WWF:s Ungdomsråd

Mariann Eriksson, marknadschef, Världsnaturfonden WWF

Kim Jakobsson, VD, och we change

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel