Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Klimatet är vår tids rättvisefråga

När vi i Sverige släpper ut koldioxid i atmosfären är det fattiga och framtida generationer som får ta smällen. Men den negativa trenden kan brytas. Vi kan göra världen mer hållbar och samtidigt mer rättvis!

I Tyskland pågår en boom av förnyelsebar energi när priset på solenergi går ner för var dag. I Köpenhamn väljer fler och fler bort bilen till förmån för cykeln när förutsättningarna förbättras. I Pakistan genomför nu politikerna den största investeringen i landets historia - på solenergi. Den gröna omställningen är igång men i Sverige tappar arbetet fart. Detta riskerar att ytterligare förstärka de orättvisor som förstärks i en varmare värld.

Den rikaste sjundedelen av världens befolkning står för hälften av världens utsläpp. Samtidigt bor nästan alla av de 400 000 som redan i dag dör varje år på grund av det allt mer extrema vädret i världens fattigaste länder. Medan världens utsläpp ökar så minskar också chansen till frihet för framtida generationer. Det är därför det är så viktigt att Sverige agerar.

Statsminister Fredrik Reinfeldt (M) vill ofta framhäva hur liten del Sverige har i att lösa klimatutmaningen. Men faktum är att vi i Sverige fortfarande släpper ut ungefär 6 gånger mer än vad som är en globalt hållbar nivå. Så länge som våra utsläpp är högre än vad som krävs för att säkra överlevnaden och friheten för världens alla människor, i dag och i framtiden, så bidrar vi till en djupt orättvis värld. Det kan vi i Grön ungdom aldrig acceptera.

Världen behöver fler föregångsländer i klimatfrågan – inte färre. Med alliansregeringen når vi klimatmålen 150 år för sent. Vi måste vända den utvecklingen. Istället för att peka på Kina och USA, luta oss tillbaka och hoppas att någon i framtiden ska lösa problemen behöver Sverige genast satsa på en grön omställning av samhället. Vi föreslår tre konkreta åtgärder:

# Klimatfinansiering. Länder som Sverige ansvarar för att fattiga länder kan bygga upp sina länder hållbart!

# Högre klimatskatter. Den som släpper ut måste också betala priset – inte människor i fattiga länder eller framtida generationer.

# Klimatlag. Vi vill ha en klimatlag som binder politiker att göra de utsläppsminskningar som krävs.

När Sverige tappar fart i den gröna omställningen är det inte bara vi själva som får ta smällen. Den stora notan kommer fattiga och framtida generationer behöva betala. Det vore djupt omoraliskt. Klimaträttvisa nu, tack!

Magda Rasmussen, Språkrör Grön Ungdom

Anton Nordqvist, Ordförande Grön Ungdom Jämtland

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel