Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Klimateffekter som affärsidé

Den nya rapporten från FN:s klimatpanel har kommit. Forskarna är nu till 95 procent säkra på att människan ligger bakom temperaturhöjningen på jorden.

Det är lätt att hänt att försöka vända larmet till något positivt. Det är en mänsklig drift att försöka se ljust på tillvaron. Oftast är den till vår fördel, men den kan också göra oss blinda.

Mängder av skidliftar i Alperna har fått stängas när säsongen blivit kortare och kortare. Hundratals små skidanläggningar i nordöstra USA har också dukat under för klimatförändringarna.

På kort sikt ger det här en uppenbar marknadsfördel för svenska skidorter, eftersom de svenska fjällen kommer att klara sig längre undan klimatpåverkan.

Men det finns en fara i optimismen. Den riskerar att göra oss till klimatförändringarnas medlöpare. Vi får inte glömma att förändringarna är globala. Vi kommer inte undan vi heller. Forskare på SMHI förutspår att snösäsongen i de svenska fjällen kan vara minst en månad kortare redan inom några decennier.

Miljardprojektet Örndalen i Härjedalen är en av de största satsningarna i fjällvärlden på många år. Exploatörerna lyfter fram klimateffekter som en viktig faktor.

"På några decenniers sikt innebär ett varmare klimat en konkurrensfördel och fler utländska turister året runt för oss", säger talespersonen Mats Svensson i en presentation av projektet.

Exploatörerna är inga cyniker. Det finns en medvetenhet om projektets miljöpåverkan och en ambition att hitta hållbara lösningar. Men resonemanget vilar ändå på principen "den enes död, den andres bröd".

Världens entreprenörer måste börja kläcka affärsidéer som minskar koldioxidutsläppen, i stället för att leta möjligheter att profitera på temperaturhöjningarna.

Om vi bara ser kortsiktiga möjligheter till vinst i en pågående miljökatastrof är risken stor att vi börjar förneka hotet i sig.

Och världen behöver inte fler klimatförnekare. Den behöver fler realister.

Miljöminister Lena Ek (C) påstod under mötet med FN:s klimatpanel i veckan att Sverige visat att det går att ha en växande ekonomi utan att det leder till mer utsläpp av växthusgaser. Lena Ek och många andra ministrar i i-länderna väljer att inte se de utsläpp som vår konsumtion orsakar utomlands. Ju mer vi konsumerar av billiga varor från Kina och andra länder som släpper ut mycket växthusgaser, desto större klimatbovar är vi.

Sverige har ingen anledning att slå sig för bröstet i klimatfrågan.