Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Klichéerna lyfter aldrig

Premiär: 11 oktober 2013 Biostaden

Med: Denzel Washington, Mark Wahlberg, Paula Patton med flera

Regi: Baltasar Kormákur

Speltid: 1 timme 49 minuter

Censur: 15 år

När över 40 miljoner dollar är på vift i en film där CIA, en mexikansk drogkartell, marinkåren och drogbekämparmyndigheten DEA alla är inblandade ska man inte ta för givet vilka som är onda och goda. Det enda man bör vara säker på i korrupta tider är att folk kommer att luras, tunga vapen kommer att avlossas och att blod kommer att spillas.

Man kan också ge sig sjutton på att den som regisserar det hela, i det här fallet Islands stolthet i Hollywood, Baltasar Kormákur, har kollat en del på Tarantino. Problemet är att det har vi andra också. Och det börjar bli tröttsamt med alla uppenbara stölder, speciellt om de är utförda som i "2 guns", där de aldrig höjer sig över omdömet "helt ok".

Kan vi inte bara bestämma här och nu att ingen någonsin mer skriver en scen med putslustig dialog mellan två snubbar på en typisk diner, exempelvis angående servitrisen och hennes eventuella dricks, bara för att de sekunderna senare ska lägga ner sin halvätna munkar, torka sig om munnen och typ bränna ner hela stället?

Bra. Då kanske vi också kan komma överens om att filmklichépolisen alltid har fritt fram med rödpennan när mexikaner i drogkarteller skildras som extremt korkade. Nämnda polis har från och med nu dessutom rätt att gripa alla inblandade om den, naturligtvis enda, kvinnliga rollfigurens mest centrala scener utspelar sig i halvnaket tillstånd alternativt som munkavleförsett kidnappningsoffer?

Ok? Ok.

Att stoppa in Mark Wahlberg och Denzel Washington i samma rulle är däremot en mycket bra idé. Deras kemi och underhållande spel genom en del oväntade vändningar blir filmens räddning. Vill de fortsätta leka en slags uppdaterad version av Danny Glover och Mel Gibson för 2010-talet fler gånger, så inte mig emot. Men då kanske åtminstone den riktige Quentin Tarantino kan vara så vänlig och ta tag i manuset, tack.