Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Klassiska böcker läggs ut på nätet

/
  • Bodleian Library är öppet inte bara för universitetet utan också för de lärdas republik. Genom att lägga ut böcker på nätet nås även den breda allmänheten, konstaterar Richard Ovenden som ansvarat för projektet.Foto: Christina Lucas/TT Spektra

Bodleian Library lägger ut nästan en halv miljon böcker på nätet i ett samarbete med Google. Fler böcker skulle kunna bli tillgängliga om upphovsrättsreglerna anpassades, konstaterar en av de ansvariga.

Annons

Nyligen avslutade biblioteket, som första europeiska bibliotek, inskanningen av mellan 400 000 och 500 000 böcker som en del av Google Books satsning på att göra världslitteraturen sökbar på internet. I samtliga fall handlar det om böcker vars författare varit döda i minst 70 år, eller som bedömts vara i så gott skick att de klarar en inskanning.

Richard Ovenden, chef för bibliotekets avdelning för specialutgåvor, uppskattar att runt 100 000 böcker till ur bibliotekets samling på 11 miljoner böcker skulle kunna skannas in utan att egentligen bryta mot upphovsrätten. Problemet är bara att det är svårt att spåra upphovsrättsinnehavaren till de ”föräldralösa böckerna”.

Han tycker att europeiska lagstiftare agerar alldeles för långsamt när det gäller att modernisera upphovsrättslagarna.

– Fokus på frågorna som rör upphovsrätt ligger, helt naturligt, på författarna och förlagen. Men den del som rör allmänhetens rätt att få tillgång till det material som bibliotek och arkiv kan tillhandahålla har hamnat i skymundan.

Bodleian Library med anor från 1400-talet är visserligen en del av universitetet i Oxford, men är sedan 1600-talet öppet för allmänheten. Sir Thomas Bodley, som är det nuvarande bibliotekets fader, slog fast att det skulle vara öppet för ”de lärdas republik”, en devis som finns inhuggen ovanför huvudentrén.

– Den digitala teknologin ger oss ett effektivt redskap för att få kontakt med den lärda allmänheten, säger Richard Ovenden.

Liksom Kungliga Biblioteket i Stockholm lagrar biblioteket en kopia av varje bok som ges ut i landet.

Majoriteten av böckerna som har skannats in har donerats till biblioteket, som en del i en uppgörelse mellan staten och biblioteket och som bygger på upphovsrättslagarna från 1710.

Hittills har ett trettiotal bibliotek runt om i världen anslutit sig till projektet, som innebär att det går att spåra och läsa de böcker som skannats in, genom att skriva in rätt sökord.

– Drömmen vore att göra världens alla böcker tillgängliga på nätet, säger Santiago de la Mora, ansvarig för boksökningsprojektet, på Google, med ett leende.

Mer läsning

Annons