Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Klassisk bilkavalkad

/

Posten ger i dag ut frimärken med klassiska bilar från 1940- 1960-talen, verkliga kultbilar som väcker minnen och nostalgi.

Annons

Samma dag kommer frimärken som skickar starka signaler om känslor och att vara tillsammans. Valören är för inrikes hälsningar. Årets Europafrimärken på temat astronomi ges också ut.

 Posten möter alla älskare av kultbilar med en nostalgisk utgåva där välkända modeller från 1940- 1960-talen pryder sex frimärken. En av bilmodellerna är Ford Mustang.

 – För mig betyder sommarturerna med Mustangen frihet, frisk luft och ett sätt att njuta av tillvaron, säger Anders Thörnström som sedan början av 1980-talet äger den röda ”frimärks-Mustangen” av årsmodell 1966.

 Två Volvobilar visas, modellen PV 444 från cirka 1953 och Volvo Amazon av årsmodell 1958. PV 444 var den stora folkbilen i Sverige på 1940- och 1950-talen. Bilen lade grunden för Volvos tillväxt som personbilstillverkare och efterträddes av Volvo Amazon som också nådde stora exportframgångar.

 På grund av sitt utseende kallades Volkswagen 1200 ”bubblan”. Modellen som visas på frimärket är från perioden cirka 1949-1951. Även Citroën DS drog fick ett folkligt namn, ”paddan”. Bilen var tekniskt mycket avancerad och hade bland annat svängande fjärrljus. Bilen på frimärket är från cirka 1957.

 Cadillac Coupé de Ville är en klassiker från bilens hemland USA. Lanseringsåret var 1949. Karakteristiskt för bilen är bakpartiet med sina anslående fenor.

 Pussmun är ett av de fem frimärkena i utgåvan Tillsammans. Uppgiften att gestalta relationer sattes i händerna på en grupp unga grafiska formgivare från Konstfack.

– Vi ville se förslag till frimärken som ska kunna funka till hälsningar och gratulationer. Resultatet blev genomgående fantastiskt fint, säger Barbro Sjöberg, projektledare vid Posten Frimärken. Julia Szulcs Pussmun får sällskap av Jenni Erkintalos frimärken med hjärtat som genomgående tema.

 På de fyra självhäftande frimärkena i häftet finns en mikroperforering i form av ett hjärta. Denna perforering fungerar som säkerhetsfunktion.

Annons