Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Klassiker att återvända till

LÄST
"På väg" av Jack Kerouac
“Trippen"
av Tom Wolfe
"Revolutionary Road" av Richard Yates
(Norstedts förlag)

Annons
Tre amerikanska klassiker. Det tar emot att kalla dem "moderna" klassiker. Den yngsta har faktiskt över 40 år på nacken.
Alla tre böckerna har inte förändrat världen. Men två av dem har varit ganska nära.
Första gången jag skulle läsa Kerouac hade jag förstås läst Lundells "Jack". Men kön till "På drift" tog aldrig slut och det visade sig snart att böckerna försvann från biblioteket. Nu har den nyöversatts och heter i stället kanske mer troget originalet "På väg".
Men Kerouac bör man läsa än i dag. Där finns något som tar den vidare. Självupptaget, javisst, men också stor litteratur om en generation på väg att förändra uppfattningen om vad litteratur kan åstadkomma.
Och nog har tiden varit betydligt snällare mot Kerouacs The Beat Generation än vad den varit mot "Trippen" och hippiegänget The Merry Pranksters.
Tom Wolfes "The Kool Electric Kool-Aid Acid Test" om Gökboets författaren Ken Kesey och hans ständigt lika påtända sällskap var kanske en gång både utmanande och omtumlande. Men i en fyrtioårig backspegel känns inte ens romanen särskilt angelägen. På svenska blir det mest bara tjatigt och ja, faktiskt, ganska töntigt.
Hippierörelsen och den tidens drogfixering gjorde nog sig bättre i musik och i film än i roman.
Men trions stora överraskning är Richard Yates "Revolutionary Road" från 1961. En rakt igenom intelligent och rakbladsvass skildring av tänkande människors ständiga dilemman.
Hur kan vi tänkande varelser försvara de liv vi ändå väljer att leva? Vad kostar det? Vad är det värt? Vad är äkta och vad är falskt?
Visst har vi mött det i pjäser som "En handelsresandes död" eller "Lång dags färd mot natt". Men det här är ett steg till, ett steg närmare den framtid som då var så ny.
Romanen blev ingen succé när den kom. Men ryktet har åratal senare lett till mängder av återutgivningar. Det är romanen värd.
Eller som Richard Ford skriver i förordet "En sammanfattning av mänsklighetens hela bräcklighet och misslyckande".

Mer läsning

Annons