Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Klassen skymtar friheten när ”sista” provet snart är skrivet

Med sex veckor kvar av terminen finns det många ord som går att sätta sista framför för alla treor på gymnasiet. SPMT07 är några av dem som gärna tar tillfället i akt att göra det, helst också då det gäller saker som prov.

Det vilar ett visst allvar i ordet nationellt prov. Dagen då en hel nation av elever sätter sig framför samma uppgift och lockar fram sina bästa kunskaper. För eleverna i SPMT07 innebar provet mest en bra känsla över att få sätta punkt och var ganska enkelt avklarat. Å andra sidan ska väl tolv år i skolan också visa resultat.

– Nationella provet handlar mest om att kunna följa instruktioner. Vi har jobbat med temahäftet till provet ett tag innan så uppgifterna gick bra att förstå. Fast jag satt i och för sig och tänkte i över en timme innan jag började skriva, säger Erik Belin.

Han valde att skriva en krönika om nätdejting. Johanna skrev en debattartikel om biståndsarbete och Kajsa ett reportage om en kändis.

– Det som är lite jobbigt är att vi är vana att skriva på datorn. Det är ovant att behöva tänka ut allt i huvudet först, det blir som ett prov i sig att göra det, säger Erik.

De hade kunnat sitta i fem timmar men de flesta var klara redan efter halva tiden berättar eleverna.

– Skönt att ha det avklarat. Veckan har varit ganska tung eftersom det var deadline för projektarbetet också, säger Julia Eldh och får medhåll av de andra. Nu vill de helst bara fokusera på allt det roliga och pratar hellre om baler och studentflak.

– Har vi koll inför studenten? Jag vet inte, inget är fixat va? undrar Kajsa Borgström.

– Det är inte fixat, men vi har koll. Jag har hand om pengarna så jag vet, säger Johanna Löfgren och de andra andas ut.

– Det känns faktiskt bara kul att det snart är slut, jag vill känna på friheten, säger Julia och berättar glatt att hon ska jobba i Indien i ett halvår efter studenten. Kajsa drar till Göteborg för att jobba på Liseberg och de andra två tror också att de kommer flytta någon annanstans rätt fort.

De fyra samhällseleverna verkar inte så sentimentala över att de bara har några veckor på sig att umgås med klassen och strosa runt i korridoren på Wargen. Fast visst, det kan vara ganska trevligt ibland, hänga på skolan, bara vara och umgås med dem som finns där varje dag. Så kanske kommer de ändå sakna de där småsakerna erkänner Erik.

– Vi kommer ju aldrig mer kunna köpa en kaffe för bara fem kronor.