Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Klassamhället är polisens arbetsplats

Tonen i polisens stängda Facebookgrupp "Underbetalda, missnöjda, förbannade" påminner om hur det brukar låta i forum där SD-sympatisörer utbyter åsikter. Utgångspunkten är densamma, bitterheten över sakernas tillstånd. Lönen är kass, etablissemanget bryr sig inte om mig utan är upptaget med att klia invandrare på ryggen och dalta med kriminella som borde sitta inlåsta.

Nu får man hoppas att kommentarerna som Expressen har publicerat är undantag, att huvuddelen av inläggen håller en högre nivå. Problemet är ändå uppenbart, ett större antal poliser uttrycker sig nedsättande om kända och okända personer, rasistiska, kvinnofientliga och allmänt föraktfulla kommentarer blandas om vartannat. I går berättade Expressen om några polisers reaktioner i samband med Husbykravallerna tidigare i år. "Vilka vidriga kräk!!! Åh vad jag önskar att jag och min kompis Sigge var där", skriver en polis. "Sigge" är smeknamnet på polisens tjänstevapen.

Polisens Facebookgrupp är inte heller det enda exemplet på taskiga attityder inom ordningsmakten som har bubblat upp till ytan under senare tid. De kränkande kommentarerna börjar bli besvärande många.

Men i stället för att nöja sig med allmänna fördömanden och förutsägbara krav på nya värdegrundskurser, bör man se problemet i ett större perspektiv. Alla som söker till polishögskolan är inte ute efter att "banka bus" och storma fram i 150 knyck med blåljusen påslagna. Många poliser är besjälade av att bidra till ett bättre samhälle. Hjälpa ungdomar på glid, öka tryggheten, ställa saker tillrätta.

Samtidigt tvingas polisen förhålla sig till verkligheten. Och i verkligheten ökar just nu klyftorna rekordsnabbt i Sverige. Skillnaderna mellan samhällets insiders och outsiders skärps, sorteringen börjar redan i skolan och fortsätter i vuxenlivet, där somliga hamnar i osäkra anställningar och bostadsförhållanden, medan andra lever gott på jobbskatteavdrag och låga räntor.

Klassamhället är polisens arbetsplats. Och när klimatet hårdnar, hårdnar sannolikt också polisen. Det är ingen ursäkt för den människosyn som kommer till uttryck i polisens Facebookgrupp.

Men så länge vi tror att det räcker med några inhyrda etikkonsulter för att få bukt med attitydproblemen inom polisen, kommer vi aldrig att få bukt med problemen.