Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Klart med bentäthetskoll på Vintersportcentrum

Nu är det klart, landstinget i Jämtland har skrivit avtal med Vintersportcentrum i Östersund för att kunna satsa på bentäthetsmätning i länet.

Mätmetoden ska rädda sköra ben för runt 15 000 personer, de flesta kvinnor, i vårt län.

LT har tidigare berättat att Kristina Andersson, ordförande i Riksföreningen för osteopororiker, ställt krav på landstinget att de som drabbas av benskörhet ska kunna erbjudas helkroppsmätning av skelettet.

Eftersom varannan kvinna över 50 år och var fjärde man över 70 år riskerar att drabbas av en fraktur som beror på benskörhet så är detta besked angeläget.

Nu har uppvaktningarna lett till resultat.

– Det känns viktigt och angeläget att vi ska kunna erbjuda patienter som finns i riskgruppen sådana mätningar och undersökningar hemma i länet, säger landstingsrådet Robert Uitto (S) i ett pressmeddelande.

– Många har hört av sig och jag har förstått att detta med benskörhet börjar bli något av en ”folksjukdom” som är möjlig att förebygga. Något som samhället, vården och framför allt enskilda patienter har stor nytta av.

Han säger även att det känns bra att avtalet nu är undertecknat och pekar på Vintersportcentrums betydelse för länets utveckling inom flera områden, idrott, utbildning, och medicin.

– Det kan vara ytterligare steg mot att stärka centret och nå våra visioner kring vinteridrott och vård tillsammans med dem och de privata vårdgivare vi samarbetar med, säger Robert Uitto.