Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Klara Grelsson, 102

/
  • Samling kring Klara Grelsson på hennes 102-årsdag. Stående från vänster Hampus, Gunilla och Annie Grelsson-Lindeberg, Ånge, Therése Grelsson, Sundsvall, och Jean Grelsson, Ånge.Flankerar jubilaren på bilden gör Anna Salomonsson, Hammarstrand och Maud Gustafsson, Västerede.Foto: Ingvar Ericsson

Byn där hon föddes, Mörtsjön i Fors socken, är numera igenvuxen och mossbelupen, något som knappast kan sägas om henne själv, Klara Grelsson, Bisp­gården, 102 i går.

Annons

Det bara bubblar och fnittrar om detta energiknippe till kvinna som i helgen åter haft ansenligt födelsedagskalas på Nipängen, där hon bebor en ljus hörnlägenhet med utsikt över Indalsälven mot Sönneråsen.

Klara Grelsson, född Lidström, kom som 19-åring som kökspiga till handlarparet Näsvall i Ragunda, där hon blev kvar något år tills hon flyttade till ett liknande jobb hos familjen Hedman i Kullsta

Så kom Amors pilar farande, hon gifte sig med sin Elov Grelsson och de två köpte sig i slutet av 30-talet ett jordbrukstorp i Näsmoarna som de behöll fram till 1970 då de flyttade till Ragunda.

Makarna fick fyra barn, Karl-Johan, Valfrid, Torsten och Therése, av vilka Torsten, bosatt i Parteboda, Ånge, och Therése Grelsson, Johannedal, Sundsvall, fortfarande är i livet. 1986 avled Elov.

Kort därefter flyttade Klara till en lägenhet på Skalgränd i Hammarstrand som hon bodde i innan hon själv för fyra år sedan bestämde sig själv för att flytta till serviceboende i Nipängen.

Klara Grelsson har under sina år varit en ansenlig litterär konsument, som säger sig ha ett brett register av författare.

– Men deckare är inget för mig.

Hon han under en rad år även låtit sin altstämma ljuda i PRO-kören i Hammarstrand.

Vid 95 års ålder började Klara sätta sig in i datorernas värld, något som hon slutade med efter en tid.

– Jag kände att datorer inte var någonting som jag behövde.

Klara är utrustad med 13 barnbarn och 23 barnbarnsbarn och sägs enligt både egen utsago och samstämmiga vittnesuppgifter ha järnkoll på samtliga.

Klara minns ransoneringskorten från första världskrigets utbrott och hur myndigheterna kom hem till Mörtsjön och räknade korna i ladugården.

Klara har aldrigt ägt en bil, men minns väl sin första bilfärd, den mellan Håsjö gamla och nya kyrka i samband med hennes konfirmation.

– Det var Konrad Nilsson som körde.

Klara är inte särskilt berest.

Sin längsta resa söderut gjorde hon till sonen i Motala och sin längsta norrut till Umeå.

Hon har aldrig varit i Stockholm.

– Vad har jag där att göra?

Mer läsning

Annons