Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Klara besked: Tjejerna är på väg tillbaka

/

Den internationellt starka damklassen vid skidpremiären i Bruksvallarna gav besked både positiva och negativa: Fjolårets sargade damlandslag är på väg tillbaka. Charlotte Kalla är fortfarande klassen bättre i skejt än klassiskt. Polskan Justyna Kowalczyk kommer att slåss om världscupsegern.

Annons
Kowalczyk vann bägge dagarnas tävling, lördagens klassiska triumf var både mer övertygande och väntad än söndagens fristilsseger. Marginalen på nio kilometer i klassisk stil blev hela 23 sekunder. I fristilen knappt halva.
I det klassiska loppet kom Britta Norgren, Sollefteå och Charlotte Kalla, Tärendö närmast. Det var knappt sex sekunder mellan de två och det hade nog blivit ganska jämnt utan Charlottes två fall. Man anar sig till de svordomar vi minns från Tour-urspårningen i fjol.
I fristilsloppet kopplade Kowalczyk greppet på första varvet – hon brukar aldrig vara blygsam i starten. Ledde med fem sekunder på första, dubblade avståndet på andra, där Kalla föll. Men svenskan kom igen på sista och tog in en sekund.
Britta Norgren, Sollefteå, öppnade i vanlig ordning starkt, föll tillbaka något och fick släppa pallplatsen till världscupmeriterade Karine Philippot, Frankrike.
– Man skall inte räkna för hårt på så här tidiga resultat. Men de bästa svenskorna är en bra värdemätare och att slog Kalla i fristil känns speciellt bra, sa dubbelsegrarinnan.
Justyna passerade i fjolårets världscupslutspurt Kalla och blev totaltrea efter bland annat seger i Canmore. Hon har även OS-brons på tremilen.
Charlotte Kalla var mer nöjd med söndagen än lördagen. Inte bara resultatmässigt.
– Jag fick aldrig rätta känslan i det klassiska loppet, bara bitvis av det. I fristilen var det ett helt annat flyt.
Charlotte tar inte speciellt hårt på nederlagen mot Kowalczyk. Hon är ju en av favoriterna i cupen och dessutom mer rutinerad än andraårssenioren Kalla.
Britta Norgren, som också bor och pluggar i Östersund, gav nu även resultatmässigt besked om återkomst i toppen. Samma sak gäller Lina Andersson och Sara Lindborg. Anna Olssons (Dahlberg) test i klassikt höll bra och så fanns en rad mindre plus på damsidan. Men det stora utropstecknet var Jenny Hansson, Vålådalen, som var femma och sexa totalt samt tredje svenska bägge dagarna.
– Speciellt skönt att extremsatsningen på skejt lyckats, sa hon efter söndagsloppet.
Tidigare har klassiskt vägt över ganska kraftigt. Nu får hon åka världscup hemma i Gällivare och kanske med.
– Jag vill gärna åka VM men satsar också på långloppen, som utvecklar mig mycket som skidåkare. Tremilen i nästa OS skulle kunna vara ett mål, sa länets bästa i bägge damloppen.
Annons