Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Klamydiafallen har minskat i länet tack vare massiva satsningar

Varje dag får två personer diagnosen klamydia i vårt län. Räknat per 100 000 invånare har Jämtland legat i topp i Sverige. Men nu ser klamydiafallen minskat med 46 fall, eller 8 procent, på första halvåret jämfört med samma period 2009.

– Vi har haft en minskning fram till 2008, under 2009 hade vi några fler fall, säger Karin Wåhlén-Götzmann, samordnare för samlevnad, sexualitet och hälsa på Jämtlands läns landsting. Jämför vi första halvåret 2009 med första halvåret 2010 så ser vi en minskning igen, men vi vet ännu inte hur det kommer att se ut på helår.

Sajterna knulltradet.se och gratiskondomer.nu som startade i våras tror hon kan ha bidragit till att antalet fall sjunker.

Nu är det dags för ”Klamydiamåndagen” igen. Från den 13 september och två veckor framåt finns det tid att testa sig på länets barnmorskemottagningar/hälsocentraler.

Orsaken är att människor under sommaren har sex oftare och ibland med olika partner, många använder inte kondom, vilket gör att klamydiamåndagen och de två efterföljande veckorna blir extra viktig för att fånga nya fall av klamydia.

Anledningen är förstås att uppmuntra till ökad kondomanvändning.