Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kiviks apoteksmarknad

Om du är förälder till ett öronbarn kanske du reagerade på att Kåvepeninet var ovanligt dyrt när du hämtade ut det sist. Det var det. Priset har mer än fördubblats på vissa apotek, från 80 till 186 kronor förpackningen. Anledningen är att regeringens avregleringsiver håller på urholka det svenska högkostnadsskyddet. Systemet vittrar sönder och marknaden för receptbelagda läkemedel håller på att förvandlas till en oöverskådlig och dyr Kiviks marknad.

Det är fortfarande så att alla läkemedel som finns inom förmånssystemet kostar lika mycket. Men på senare tid har läkemedelsbolagen börjat ta bort alltfler mediciner ur systemet så att kunden får betala hela kostnaden själv. Ibland har det gällt ett visst läkemedel, ibland en viss styrka eller en viss förpackning av ett känt läkemedel. Flera vanliga antibiotika, bland annat barnpenicillinet Kåvepenin, har lyfts ut helt i det tysta, mitt i en årstid när infektionerna härjar som mest.

I och med det får preparaten inte längre något statligt stöd. Läkemedelsbolaget kan sätta vilket pris de vill och apoteken är fria att lägga extra påslag på medicinerna.

Det här har fått en rad irriterande konsekvenser. Inte nog med att många etablerade läkemedel blivit mycket dyrare, det skiljer också kraftigt i pris mellan olika apotekskedjor. Och varken kunden eller läkaren som skriver ut receptet har en aning om var medicinen är billigast eftersom vissa kedjor, exempelvis Kronans Droghandel, vägrar lämna ut prisuppgifter. Andra upplyser om priset, men först efter en lång väntan i telefonkö. Följden blir att många betalar mycket mer för sin medicin än vad de skulle ha behövt.

Apotekspersonalen får inte heller byta ut ett dyrt läkemedel mot ett likvärdigt som är billigare. Gör de det riskerar de att bli stämda av bolaget som fått sin medicin utbytt.

På läkemedel som inte är subventionerade görs det heller ingen hälsoekonomisk värdering. Ingen kan längre avgöra vilken nytta det gör i förhållande till sitt pris.

Man baxnar.

Återigen har tesen om att en fri marknad alltid är bättre än en reglerad kommit på skam. Återigen har regeringen skapat en reform byggd på en marknadsekonomisk dröm.

Snyggt jobbat, Göran Hägglund!