Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kirurgmottagningen anmäld till Lex Maria

En patient med buksmärtor fick vänta tolv veckor på ultraljudsremiss från kirurgmottagningen. Ultraljudet visade leverförändringar men patienten som tidigare haft äggstockscancer fick vänta ytterligare tio veckor på utredning.

År 2000 opererades patienten för äggstockscancer. I april 2009 besökte hon kirurgmottagningen på grund av bukbesvär. Vid besöket gjordes ingen klinisk undersökning men man beslutade om utredning med ultraljud. Det dröjde dock tolv veckor efter besöket innan en remiss för ultraljudet sändes.

På ultraljudsbilderna gick det att se leverförändringar men innan någon utredning påbörjades dröjde det ytterligare tio veckor.

Inte förrän i november 2009 var utredningen avslutad och det konstaterades att kvinnan hade fått metastaser i levern som ett återfall av den tidigare äggstockscancern. Fördröjningen vid kirurgmottagningen Lex Maria-anmäldes till Socialstyrelsen.

Efter händelsen ändrade kirurgimottagningen sina rutiner för remisshantering.