Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kinesiska konstnärer jagas iväg - östersundsföretag får vara kvar

Stigande markpriser tvingar iväg Pekings konstnärer från sina hem och studior. Östersundsföretaget Snö of Swedens produktionsanläggning i samma område får stå ostörd.

Rivningspatrullerna har skövlat tre av konstnärskolonierna intill konstnärsbyn Heiqiao, som ännu står kvar.

– Vi är lite som "Avatar" säger kungfuläraren och sångaren Zilong i Heiqiao.

De sammanbyggda husen i Heiqiao liknar ett litet fort. Omgivningarna är jämnade med marken, kvar finns bara murbruk och damm i en radie av några hundra meter i tre riktningar.

Strax innanför taggtråden runt Heiqiaos område står två terrakottakrigare i naturlig storlek, med gula bygghjälmar och spjut i händerna. Precis som dussintalet liknande konstnärssamhällen i Pekings Chaoyangdistrikt ligger Heiqiao i konflikt med lokala markägare.

Plötslig rivning

Konstnärerna har sökt sig till glesbefolkade områden där hyrorna är billigare. Men det som för bara ett par år sedan var sovande landsbygd har snabbt blivit förorter till Peking, med stigande markpriser. I vintras fanns plötsligt ett rivningsbeslut klistrat på tegelmuren vid ingången till Heiqiao.

– Vi har åtta år kvar på kontraktet. Vi väntade hela tiden på att någon skulle komma och prata med oss. Men ingen från myndigheterna har velat diskutera igenom det här, berättar Zilong.

En dag kom en rivningspatrull på runt 30 man och sprejade tecknet för "riva" på tegelmuren vid ingången.

– De skrek och bråkade, sade att "det här är statens mark, inte eran, vet ni in inte det", och sånt. Men vi vägrade ge oss, och lade oss ner framför grävskoporna, säger Zilong.

Driver med president

Efter det, i början av maj, stängdes vatten och el av, och det sporrade en rad protestaktioner från konstnärerna i Heiqiao. De ordnade utställningar, och en konsert framför en bildskärm där de visade filmen "Avatar".

Husens tegelfasader är täckta med slagord, bland annat en drift med president Hu Jintaos favoritord "harmoni": "Sätt din tro till statens harmoniska rivning".

– Vi är inga strykarhundar, de kan inte behandla oss såhär, säger Zilong.

Granne med Heiqiao ligger svenska smyckesföretaget Snös produktionsanläggning, Zilong pekar och fortsätter:

– De har el och vatten. Utlänningarna vågar de inte röra.

Polisen skyddar

Heiqiaos ledare Feng Zhongyun, mästare i kungfu-klubben och målare, har sett det här hända förut. På nittiotalet samlades konstnärer i nordvästra Peking. Men marken blev attraktivare, och konstnärerna tvingades ge sig av. Den gången var det polisen som kastade ut dem, med våld. Nu är det annorlunda.

– Den här gången är det polisen som skyddar oss. De som vill utveckla marken hyr in gangstrar, och när något händer rapporterar vi till polisen, som kommer med en gång, säger han.

Nu ska Pekings konstnärer flytta långt ut i norra Peking, till Changpingdistriktet. Feng Zhongyun säger:

– Ett år i taget. Nu flyttar vi till Changping.