Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kindberg och Zipsane: Låt Exercishallen Norr bli permanent arena för samtidskonst

Det är härligt att man nu har tagit nya steg mot satsningen i kulturhusfrågan. Detta välkomnas säkert av många. Men medan det ser ut som om opera, akustisk musik och dans tillgodoses så glömdes samtidskonsten. Det skulle vara ett stort misstag om samtidskonsten glöms i en stad där ett antal privata gallerier och utövande samtidskonstnärer både i antal och kvalité är så långt större än stans storlek egentligen kan skapa förväntningar om.

Vi vill gärna bidra till att skapa en kulturhuslösning också för samtidskonsten. Därför föreslår vi att det i samband med etablering av Nationalmuseum Norr på Jamtli också inkluderas en vision om en permanent samtidskonstarena i Exercishallen. Nationalmuseum Norr skulle innebära en kraftig ökning av tillgång till konstintendentkompetens för Jamtli och därmed vår region. En sådan speciell kompetens ska naturligtvis växlas upp så mycket som det bara går och det känns helt naturligt att också kunna använda den för Exercishallen.

Vi ser framför oss hur Exercishallen på så sätt kan utvecklas till Jamtlis fria arena, där det finns möjlighet för konstnärer att experimentera tillsammans med Jamtli och att det kan göras med den kvalité som Jamtli med Nationalmuseum Norr kan garantera. Tänk därtill på att med Nationalmuseum Norr följer också nya möjligheter kring design eftersom Nationalmuseum är Sveriges designmuseum. Bara fantasin sätter gränser!

Daniel Kindberg

Henrik Zipsane