Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Killingar skapar glädje på äldreboendet

I sommar har två killingar flyttat in på äldreboendet Skogsbruksvägen 131, något som uppskattas av både de boende och personalen.
– Det är rena succén, säger Arne Källman, som ligger bakom initiativet.

De två killingarna, Anna och Lisa, bor i en hage på äldreboendets innergård. Från att i början varit lite blyga och skygga är de nu väldigt tillgivna berättar Emma Hemmingsson, som jobbar på äldreboendet.

– De har verkligen skapat glädje, säger hon.

Hon berättar att det är viktigt med beröring, något som nu stimuleras genom att klappa och gosa med killingarna.

– De skapar lugn och harmoni.

Också enhetschefen Christine Fagerström har sett den positiva effekt djuren fört med sig.

– Ord från mig är egentligen överflödiga, det räcker att titta på de boende så ser man. Det här har varit ett jättelyft.

Hon berättar att de boende kan fördriva tiden i timmar med att sitta ute på gården med killingarna, och också de som i vanliga fall inte är benägna att lämna sin lägenhet följer med ut till djuren.

– Det ger något att prata om. Det är helt otroligt vad det har gett, jag kommer inte på något som kan slå det här, säger Christine Fagerström.

Kerstin Dahl är boende på Skogsbruksvägen 131. Hon tycker det är mysigt att killingarna flyttat in på boendet.

– Det blir liv och rörelse, och vi behöver det. Det är så härligt med djur, säger hon.

Arne Källman var den som tog initiativet till att ha killingar på äldreboendet. Han har själv jobbat inom vården i många år, och har tidigare försett ett annat boende med killingar sommartid. När hans fru blev sjuk och flyttade in på Skogsbruksvägen 131 bestämde han sig för att prata med Christine Fagerström om att skaffa killingar till Skogsbruksvägen 131 över sommaren. Han tycker att just killingar på många sätt är bra djur.

– De är fina och intelligenta djur, de gillar att vara med människor. Fler vårdinrättningar med grönområden borde kunna ha killingar, säger han.