Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Khemiri om världens bästa böcker

Om Marguerite Duras, hiphopparna The Coup och att vara utanför normen. I går gavs ett avspänt samtal med Jonas Hassen Khemiri som nu vill skriva böcker igen.

Vädrets makter flyttar in Jonas Hassen Khemiri från den lummiga residensträdgården, där Yrans författarsamtal brukar vara, till Storsjöteaterns foajé. Khemiris plan just nu var att vara föräldraledig och samtidigt skriva "en sexhundrasidig trilogi".

– Sedan visade det sig att vara föräldraledig inte riktigt gav tid för det, säger författaren och dramatikern med lågmäld självdistans.

Men en ny roman är på gång efter de senaste åren då han mest skrivit för scenen. På teatern vill han ge publiken en anledning att närvara i rummet med sina kroppar.

– För mig är det annars väldigt likt, det handlar alltid om röster som vill säga något. Man har ju en otrolig makt som läsare, man kan kontrollera hastigheten och skapar bilderna själv.

En läsare kan också somna mitt i händelseförloppet, som den läsare av debuten "Ett öga rött" som iakttogs av Jonas Hassen Khemiris mamma på tunnelbanan.

– Hon fick lust att daska till honom, skrattar han.

Samtalet, som leds av Annelie Lanner från P4 Jämtland, kretsar kring världens bästa böcker, litterära influenser och upplevelsen av att befinna sig utanför normen.

Det är i det sistnämnda som pjäsen "Jag ringer mina bröder" som spelades i Östersund i höstas och det mycket vällästa öppna brevet till Beatrice Ask tar sin utgångspunkt. Inte i de där stora uppenbara övergreppen utan i det mer lågintensiva: när butiksvakten förföljer en i butiken eller när man blir satt i en polispiket i 20 minuter efter att ha stått och antecknat på gatan.

– Det är väldigt intressant hur idén om att någon annan alltid har det värre än en själv – vad det gör med ens rätt att kräva ett oberoende.

Så, vilka är då världens bästa böcker enligt Khemiri? En är pixi-boken "Dun till Lillans täcke" där en pojke försöker samla dun från fåglar som nekar honom, en upplevelse av textens beständighet.

– Det var så bisarrt att han fortsatte försöka varje gång mamma läste den.

En annan är Italo Calvinos "Om en vinternatt en resande" och dess förstamening, en tredje Marguerite Duras "Halv elva en sommarkväll". Till sin litterära kanon räknar han också hiphopgruppen The Coup som spelar på Yran nu på fredag:

– Ekonomi är hela tiden väldigt närvarande i deras texter, jag har tänkt väldigt mycket på det, hur man kan skriva roligt om ekonomi.