Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kerstin Stadigh

Kerstin Stadigh har avlidit i en ålder av 85 år. Hon föddes först av fem barn hos Sten och Lina Lundström i Brynjegård.

Under sin uppväxt fick hon hjälpa till med skötsel av hemmet och gården, så som det var på den tiden. Men det fanns även tid för upptåg med syskon och vänner från granngårdarna. Kerstin har levt sitt liv i full fart och med mycket humor.

Kerstin som var mycket huslig började som hushållerska i Östersund vid 16 års ålder, följt av Rösta lanthushållsskola i Ås. Efter det fick hon plats på pensionat Stadighgården i Edsåsen, Undersåker. Ena sonen, Karl-Gustaf Stadigh, föll henne i smaken varpå bröllopsklockor klingade.

Familjen flyttade till Rönäs, Tärnaby där K-G hade fått jobb som lärare. Där föddes parets första barn, Margareta. Fyra år senare föddes Lars, efter flytt till Björkvattnet, Gäddede. Kerstin tog hand om hemmet och barnen samt undervisade i syslöjd på skolan. Kerstin hade ett stort intresse för och goda kunskaper i handarbete, bland annat vävning i motiv. Hon gick flera kurser i konsthantverk, både lokalt och på Nääs slöjdseminarium i Västergötland. När skolan i Björkvattnet stängdes 1967 på grund av elevbrist gick flytten till Frösön.

Tack vare sina goda kunskaper i sömnad fick Kerstin jobb som arbetsledare på strumpfabriken Vinetta som startade vid den här tiden. Hon fanns kvar på Vinetta (Triconor) fram till sin pensionering.

Kerstin var mycket kreativ, bakade gärna och älskade kalas! Hon ordnade fantastiska fester vid födelsedagar och annat värt att fira. Som gäst hos Kerstin kände man sig alltid välkommen. Hon var generös och hade ofta vänner på besök hemma i Odensala. Både Kerstin och hennes hem har alltid kännetecknats av god smak med moderna detaljer.

Kerstin var sportintresserad och både en duktig skytt och skidåkare. Hon deltog i 25 Flyktinglopp samt slog både gubben sin och alla andra gubbar i flera skyttetävlingar. När vinterföret så tillät åkte hon även skidor mellan villan på Mejselvägen och jobbet på Vinetta. I den närmaste kretsen kallades hon för projektledaren tack vare sin mycket drivande sida, hon satt sällan stilla. Bland annat såg hon till att det genomfördes både renovering och utbyggnad av familjens fritidshus på Edsåshöjden under 1960- och 70-talen.

Hon tyckte om att resa och hann med att besöka alla världsdelar. Bland annat en rundresa i USA med sin mor, då 82 år gammal. Hon ägde även ett semesterhus i Spanien med sin tidigare sambo Gösta Jönsson, Ås.

Naturen låg henne varmt om hjärtat, och förutom den egna trädgården där hon gärna påtade, var det att vistas i skogen som hon älskade. Tillsammans med systern Ulla dammsög de bärskogarna, lite rimfrost om hösten var inget hinder. Även jakt, fiske och svampplockning kunde stå på agendan. Samtliga fångster förvandlades sedan till gourmetmat.

Med kärleksfull hand har hon uppfostrat sina två barn som hon var mycket stolt över, inte minst när barnbarn och barnbarnsbarn kom. Hon har även alltid funnits till för sina syskon med familjer.

De sista åtta månaderna bodde hon på Brunkullans serviceboende.

Kerstin lämnade oss lugnt och fridfullt en söndagsmorgon. Hon fick leva ett rikt liv och lämnar efter sig många glada minnen och en positiv anda. Vi tar med kärlek och glädje med oss hennes motto: "De e fell ingen sak – gjort e gjort!"

Barnen