Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kerstin Nilsson

/

Kerstin Nilsson, född Jansson, har insomnat i en ålder av 82 år.

Annons

Hon föddes 1927 på Frösön som äldsta dotter till kronojägare Anders Jansson med fru Karin. Redan tidigt flyttade familjen till Regementsgatan, där hon växte upp med sin syster Ingrid.

Uppväxten i ett kulturellt och, för sin tid mycket modernt hem, präglades av litteratur, musik och samhällsengagemang.

Somrarna tillbringades i pappans barndomshem Grubban, Hälsingland, där hon och Ingrid umgicks med kusiner och övrig släkt. Här fick Kerstin tidigt ett intresse för djur och natur, inspirerad av sin botaniskt intresserade pappa.

Hon uppmuntrades tidigt att studera vidare och under andra världskriget utbildade hon sig till lotta, med inriktning på flygidentifiering. Blott 16 år gammal tjänstgjorde hon vid norska gränsen som ”tornsvala” och spanade efter tyska flygplan.

Våren 1947 tog hon studenten på latinlinjen på läroverket i Östersund, tillsammans med sin bäste vän Iwwe Lundberg, en vänskap som underhölls flitigt i 60 år.

Strax därefter reste Kerstin som au pair (innan ordet uppfunnits) till England och intresset för språk växte fram.

Väl hemma bestämde hon sig för att läsa vidare och flyttade 1949 till Uppsala. Hon låg i Uppsala åren 1949-1955. Hon älskade studentlivet och engagerade sig i Norrlands nation som gillevärdinna.

I maj 1954 föddes dottern Birgitta, i familjen kallad Luth, som hon fick med sin dåvarande man. Paret gick skilda vägar några år senare efter att ha flyttat tillbaka till Östersund. Här började hon sin karriär som adjunkt med anställning på ÖPR och Genbergsskolan och det var också på ÖPR som hon träffade sin nuvarande man Ulf 1963. 1965 föddes dottern Anna.

Kerstin vidareutbildade sig under slutet av 60-talet . Efter detta började hon på John Erikssonskolan/Wargentinsskolan, en anställning som hon stannade kvar på till sin pensionering.

Tillsammans med Ulf började hon odla nya intressen. Segelflygning, dans, skidåkning och resor, med Norge som en särskild favorit. De köpte tidigt sitt älskade sommarhus på Rödön där familjen tillbringade alla somrar.

Hon var vetgirig och älskade ord och språk i alla former, och satt alltid med näsan i en bok eller försjunken i ett korsord. Andra kära intressen var matlagning och bakning.

Hennes sista år präglades av sjukdom, och hon hade tyvärr förlorat stora delar av syn och närminne till följd av en stroke, så hon fick lägga böcker, korsord och matlagning på hyllan. Med oändligt tålamod och omsorg sköttes hon om av Ulf i hemmet på Frösön och fick möjlighet att bo hemma sina sista år.

Hon sörjs närmast av maken Ulf, döttrarna Birgitta Löfgren och Anna Hannover med make Anders samt övrig familj i Östersund, Örnsköldsvik och Vaxholm.

Mer läsning

Annons