Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kent Herrström

En legend inom Svensk fjällräddning har lämnat oss, 58 år gammal.

Jag vill personligen ta upp några tankar och minnen över en nästan livslång vänskap och som samarbetspartner.

Under senare halvan av 1960-talet var Kent en duktig utförsåkare, jag hade förmånen att som ledare få åka runt med knattarna på tävlingar i hela Mellannorrland.

Vi delade ilska och glädje, motgångar och framgångar, besvikelse och stolthet.

Kent var den lite knubbige och glade pojken som spred glädje och harmoni i gruppen.

Kent som tonåring blev med skoter, Ockelbo. Många långa och ibland vilda skoterturer till fjälls, Blåhammaren, Storulvån, Gåsen, Helags, Sylarna med mera. Kent skaffade sig en fantastisk lokalkännedom och erfarenhet, av det vackra, det vresiga och i bland det hårda och brutala fjället.

Tullare blev Kents arbete, med gränsbevakning på skoter som specialitet, och ytterligare erfarenhet av fjället.

Kents intresse för fjället i synnerhet och snöskoter, blev en naturlig inkörsport till hans stora och allt överskuggande engagemang som fjällräddare.

Fjällräddningen var tidigare en lös organisation ute i fjällbyarna, som fick ett visst stöd av bland annat Röda korset och den lokala polisen.

Behovet av en fastare organisation ökade. Fem fjällräddarföreningar längs fjällkedjan bildades, Kent blev tidigt en nyckelperson i Jämtland-Härjedalens fjällräddarförening, med bland annat ett långt ordförandeskap som följd.

När fjällräddningen blev statlig räddningstjänst ökade behovet av en större och starkare organisation. CIFRO, civila fjällräddares riksorganisation bildades, Kent blev även där en nyckelperson med ett långt ordförandeskap.

Kent insåg tidigt behovet av att svensk fjällräddning behövde informations- och erfarenhetsutbyte även internationellt.

Hans arbete och opinionsbildande ledde fram till att Cifro och svensk polis sökte medlemskap i IKAR som är en internationell organisation vars medlemmar är olika länders fjällräddningsorganisationer, med bland annat mer exotiska länder som Japan och Kanada som medlemmar. Kent var en mycket aktad och uppskattad svensk delegat i Ikar under många år. Han skulle ha varit delegat även i år, samma vecka som han avled, men en sjukdom förhindrade hans medverkan.

Kent var också en av initiativtagarna till projektet gränslös fjällräddning, ett treårigt projekt omfattande cirka fem miljoner kronor, hälften EU och hälften norska pengar. Målet var att bygga upp en norsk fjällräddning, Norsk folkhjälpekorpen i Tydal, Selby och Meråker kommuner. De utbildades och utrustades till en norsk fjällräddning med samma utbildningsnivå och utrustning som svensk fjällräddning.

Sorg och saknad efter Kent är stor, inte bara i dag utan för år framåt, för oss vänner och fjällräddare.

Sixten Persson, vän och fjällräddare