Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kenneth Branagh: ”Karaktären Kurt Wallander är oerhört spännande”

/
  • Kenneth Branagh har gjort succé som Kurt Wallander i tre brittiska filmer. Serien är nu nominerad till  tv-priset Bafta.
  • Henning Mankell är i högsta grad inblandad i den brittiska filmatiseringen av hans böcker om Kurt Wallander.Foto: Bertil Ericson/Scanpix
  • Kenneth Branagh gillar Sverige. Förutom Wallanderfilmatiseringen så var han här för två år sedan på Bergmanfestivalen på Fårö. Foto: Sören Andersson/Scanpix

Kenneth Branagh har gjort succé som svenske polisen Kurt Wallander. Och han gillar rollen.
– Wallander är en oerhört spännande och sammansatt karaktär, säger Kenneth Branagh.

Annons

De tre första filmerna om Kurt Wallander som Kenneth Branagh gjort huvudrollen i, släpps nu på dvd i Sverige. Senare i år kommer de i svensk tv.

Det positiva mottagande de tre filmerna fick i England gör att Branagh i juli återvänder till Skåne för att göra ytterligare tre Wallander-filmer.

De tre Mankellböcker som hittills filmats med Branagh i huvudrollen är ”Steget efter”, ”Brandvägg” och ”Sidospår”. Det är ännu inte riktigt klart vilka tre böcker som ska filmatiseras härnäst. Klart är dock att ”Mannen som log” är en av dem.

Kenneth Branagh berättar att han och producenterna på BBC arbetar intimt tillsammans med Henning Mankell för att förbereda produktionen.

Branagh har inte sett de svenska filmatiseringarna, men sedan många år tillbaka är han en beundrare av Henning Mankell och av Wallanderböckerna.

– Jag hade läst dem bara för att de var så välskrivna och underhållande. Så jag var en del av den publik som tycker om att läsa bra och spännande kriminalhistorier.

– En del av det som gjort dem så bra är att vi ser världen med Wallanders ögon, vi upplever det som händer genom honom och vi reagerar på det genom honom.

Kenneth Branagh säger att en av styrkorna också är att personen Wallander – trots de omänskligheter han tvingas konfrontera – aldrig förlorar sin mänsklighet, sin humanism.

– Och detta trots att den värld han befinner sig i är rå och vidrig och där människor möter döden under fruktansvärda omständigheter.

– Jag tror att vi alltid förväntar oss att de poliser vi ser på film och tv ska vara vana vid att se människor dö eller lida. Men det är inte Wallander.

Kenneth Branagh menar att det intressanta med Wallander är att han också lider, till skillnad från de flesta andra polismän vi möter i tv-serier och på film. Och att detta påverkar Wallander. Det påverkar honom som människa och det påverkar hans privatliv.

BBC bestämde sig tidigt för att filma på plats i Sverige.

– Jag tror att ni svenskar har ett annat förhållande till landskapet än vad många andra har. Det finns en atmosfär i det svenska landskapet som är oerhört speciell och som inte går att finna någon annanstans.

– Inte minst på sommaren är det ju så otroligt vackert i Skåne. Det gör kontrasten till det otäcka i berättelserna ännu mer slående.

Mer läsning

Annons