Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ken Rings budskap: Gå din egen väg

På fredag ringer det ut för sista gången innan sommarlovet. Skandalomsusade rapparen Ken Ring spelar på skolavslutningen i Lit.

Annons

"School's out" arrangeras av fritidsgården i Lit och brukar locka stor publik till hembygdsgården. Tidigare år har Brolle, Corroded och Swingfly stått för underhållningen. På fredag framträder rapparen Ken Ring.

– Det blir en Ken-show med låtar från alla mina plattor. Med mig har jag också tre andra artister, rapparna Keya och Gee Dixon och reggae- och soulartisten Samia. Så publiken kommer att få höra mycket ny musik också, säger Ken Ring.

Kritiserad, hyllad, skandalomsusad. Ken Rings tuffa uppväxt i Stockholms förorter präglades av kriminalitet, droger och dödsfall och som artist har han ofta hamnat i blåsväder. Som när han i låten "Spräng regeringen" rappade om att storma slottet och våldta prinsessan Madeleine i slutet av 1990-talet. Senast var det ett antisemitiskt uttryck som han använde för att beskriva kollegan Petter och ett ordkrig med kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth på Facebook som hamnade på löpsedlarna.

– Vissa har ifrågasatt valet av artist, men vi har resonerat som så att det är ungdomarnas kväll och att det är de som önskat honom. Jag kan förstå att det kommer reaktioner, men samtidigt måste man ge alla en chans, oavsett bakgrund. Det vill vi lära de unga, säger Sara Karlsson, som arrangerar kvällen tillsammans med Anna Björnrud-Lybäck.

Även Ken Ring förstår att han kan ses som en kontroversiell artist på ett drogfritt arrangemang.

– Självklart har jag haft mina åsikter genom åren, men jag spelar ofta på fritidsgårdar och brukar då anpassa showen efter en ung publik genom att till exempel välja låtar med ett bra budskap. Jag vill också säga att jag aldrig har velat främja droger, tvärtom. Det jag har gjort är att jag skrivit ärligt om mitt liv, säger han.

Förra året medverkade han i TV4:s "Så mycket bättre" där både de andra programdeltagarna och tv-publiken fick se mjukare sidor av honom.

– Tiden efter programmet har varit bra, med lagom mycket uppmärksamhet. Jag har medvetet valt att inte ställa upp på så många kändisjippon, men många stannar mig på stan. Framför allt möter många mig med öppnare ögon, säger Ken Ring, som just nu arbetar för fullt med ett nytt album. Dessutom är han aktuell med sin samlingsskiva som släpps den 23 augusti.

#Har du något råd på vägen till alla skolelever i Jämtland?

– Som ung i dag möter man så många påfrestningar. Därför tror jag att det är viktigt att hitta ett intresse, något som man är bra på. Se till att hitta din väg, gör inte som alla andra gör!