Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

KD vill inte välja sida i landstingsvalet

Lars-Erik Olofsson som toppar Kristdemokraternas lista till landstingsfullmäktige men vill inte välja sida.
Därför placerar han sig på bägge stolarna och inväntar valutgången.

Annons

Förra valet tappade KD sina mandat i landstingsfullmäktige, men nu försöker de komma igen med vårdpersonal som toppnamn.

Lars-Erik Olofsson är överläkare på infektionskliniken och på andra plats finns Ingrid Gustafsson som är sjuksköterska.

– Jag anser att vi som vårdpersonal bör finnas med där politiska beslut fattas. Jag saknar vårdpersonal i aktiv tjänst som engagerar sig i de vårdpolitiska frågorna, säger Lars-Erik Olofsson.

Engagemanget kom med stafettläkarstoppet, där han kunde förutse vilka bekymmer det skulle ge. Sedan kom problemen då läkarna faktiskt slutade.

Men politiskt intresserad har han varit sedan länge och han har den värdegrund som Kristdemokraterna står för.

I vilka frågor ska ni vinna förtroende igen?

– Det viktigaste är att landstinget uppmärksammar och satsar på personalvård. I dag rinner kompetent personal ut som sand mellan fingrarna. Sjukvården dräneras på kompetent personal, inte minst sjuksköterskor. Allt vi lovar som politiker inför valet ska verkställas av några om dessa saknas blir det svårt.

Lars-Erik Olofsson menar att det finns kompetent personal i länet och han är också stolt över att arbeta i Jämtlands läns landsting. Inte minst näan jämför med andra landsting.

– Men jag ser också att det händer något som gör att personal slutar och börjar exempelvis i Norge eller sysslar med annat. Vi måste vara än räddare om den personal vi har och rekrytera nya. Det går lättare att få ungdomar att utbilda sig till läkare, sjuksköterskor och undersköterskor om befintlig personal trivs.

Han har funderat över ett motto som KD nu lanserar: "Jämtland ska ha den friskaste befolkningen i Sverige år 2020, och den nöjdaste personalen".

Men en plats i landstingfullmäktige/regionfullmäktige handlar inte bara vårdfrågor. Beslut ska även tas om exempelvis utvecklingsfrågor, infrastruktur och befolkningsutveckling. Hur ser du på dessa frågor?

– Nu är jag kanske i första hand en renodlad sjukvårdspolitiker, men inser att landstinget sysslar med mycket annat också som jag är intresserad av, men kanske inte har så mycket kunskap om än. Det är frågor som jag förstås måste ta tag i.

– Vi som bor i Jämtland vill att det ska vara lokalproducerat det vi äter, kommunikationer ska fungera och jag vill ha en levande landsbygd.

Det äldrefrågorna som är en av Kristdemokraternas stora frågor. Och Lars-Erik Olofsson menar att vi ska känna oss stolta över att äldrevården är på väg åt rätt håll.

– Men det finns mycket kvar att göra, slår han fast. Vi måste satsa på de äldres sjukdomar och kunskap om omsorgen av de äldre. Vi ska inte bara kritisera den nuvarande äldrevården, vi har till och med fått utmärkelser internationellt för den äldrevård vi har.

– Ändå ska vi inte nöja oss med det, jag kan säga att jag är "stolt men inte nöjd".

Det var väl en Socialdemokratisk slogan?

– Men de har inte patent på den.

Nu har flyktingfrågorna hamnat i fokus?

– Jag har jobbat i Östafrika under många år med sjukvård hos och bland fattiga människor och försökt göra skillnad. Flyktingfrågan är viktig och det viktigaste är att vi tar den från Sverigedemokraterna så de inte får ensamrätt. Vi som står för humanitära värden ska också ge oss in i denna debatt. Det är viktigt att människor som söker hjälp, skydd och trygghet också ska få det.

– Jag tycker det är bra att Fredrik Reinfeldt säger att vi ska ta emot flyktingar och så här mycket kostar det. Han sticker inte huvudet i sanden utan deklarerar öppet vad det handlar om. Jag tror alla utom Sverigedemokraterna ställde sig bakom detta.

Nu satt du dig på bägge stolarna, varför?

– Jag kan inte säga att jag är vare sig röd eller blå, jag är inte heller färgblind. Sakfrågan är det viktigaste, inte från vilket parti det kommer. Vi är öppna att förhandla med båda blocken.