Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

KD trängt i Alliansen

Kristdemokraterna, deras röst och deras idéer försvinner i allianssamarbetet.

Det syns mest inom landstings- och kommunpolitiken, men också inom rikspolitiken. Trots att KD har lyckats driva igenom sin politik ibland.

Förra valet gick det inte särskilt bra för KD. Partiet åkte ur landstingsfullmäktige och tappade väldigt många mandat i kommunerna liksom på riksplanet.

Lillemor Brandum, som är länsordförande, pekar på en undersökning som gjorts med tanke på förra valet.

– Den pekar på att KD i stället för 5,7 procent borde ha haft 13 procent av rösterna, säger hon. Hade människorna bara röstat efter övertygelse skulle fler vara kristdemokrater. Vårt stora dilemma är hur vi ska kommunicera vår politik.

– Folk tror att man måste vara frireligiös för att vara kristdemokrat, så är det inte. Här ryms alla från ateister, kristna, muslimer, agnostiker med flera, slår hon fast.

Försvinner era frågor genom regeringssamarbetet?

– Då ska jag vara brutalt ärlig. Om vi figurerar i lokala och regionala sammanhang, tillsammans med storebror M, är risken påtaglig att vi försvinner. Visar vi oss tillsammans med M och C och folk ska rösta på Alliansen, röstar de på det största partiet.

Nu handlar det om att slåss för partiets överlevnad inför nästa val.

Vilka är KD:s profilfrågor?

– Barn och ungdomars uppväxtvillkor, familje- och äldrefrågorna. Äldrefrågorna måste lyftas.

– I regeringen är vi regeringens sociala röst. Äldres förhållanden, deras ekonomi och boende är viktiga frågor för oss.

– Det måste finnas geriatriker i vartenda län, det saknas på många ställen. Många som röstar på KD är 65+.

KD har varit med att införa vårdgarantin för äldre. Nu vill de att människor som ofta går in och ut i sjukvården ska få ett slags guldkort.

– Vi måste få en vård där de äldre tas på allvar. Om man bor i sitt äldreboende och blir skickad till sjukhuset, måste de se till att de gamla inte blir liggande där på en bår i flera timmar. Vipkort till vården för multisjuka är en idé.

Det femte jobbskatteavdraget gillar inte Lillemor Brandum. Den officiella partilinjen är att det stimulerar till flera arbeten.

– Men vi är flera kristdemokrater som inte riktigt förstår hur. Här finns en klar spricka inom partiet.

KD har under mandatperioden fått igenom att de sämst ställda barnen ska få 3 000 kronor som ett bidrag till fritidsaktiviteter, som ett sätt att hejda barnfattigdomen.

Landstinget fattade också beslutet att ändra ersättningen till privata vårdgivare. Att ändra förutsättningar med så kort varsel för ett privat företag är inte bra, menar Lillemor Brandum.

– Rådanden majoriteten i landstinget opponerar sig mot de svåra kriterier som finns för att få pengar ur kömiljarden, slanten skulle delas ut mer rättvist över hela landet är deras syn.

– Om inte Jämtland når upp till kriterierna, av vilket skäl det vara må, är det ändå de förutsättningar de har att leva efter.

De säger att skatteutjämningen slagit hårt, hade de fått efter gamla kriterier har de gått plus minus noll.

– Tyvärr är det nog så att det stämmer. Som jämtlänning kan jag inte se hur vi ska stödja Stockholmskommuner när vi, jämförelsevis, har svåra förutsättningar att klara vården.