Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

KD-krav: Öppna mottagning för utsatta kvinnor

Antalet anmälda fall av kvinnomisshandel ökar.

Nu ställs krav på att öppna en speciell mottagning för utsatta kvinnor I Jämtland.

Var tredje kvinna som söker hjälp på landets akutmottagningar bär spår av misshandel.

Och var tionde dag blir en kvinna dödad av en närstående man.

Antalet anmälda fall av kvinnomisshandel har ökat över tid. Enligt BRÅ, Brottförebyggande rådet, anmäldes det under 2009 29 100 fall av misshandel av kvinnor över 15 år i vårt land.

Detta har Kristdemokraten Ingrid Gustafsson uppmärksammat i en motion till landstingsfullmäktige. En motion som får bli en av hennes sista eftersom KD förlorade sina platser i årets val.

”Män vålds mot kvinnor omfattar alla former av psykiskt, fysiskt och sexuellt våld. Det förekommer i alla samhällsklasser och i alla åldersgrupper”, skriver hon.

Hon säger också att det inte är några särskilda kvinnor som drabbas och det går heller inte att i förväg se vilka män som är förövare.

Det borde vara självklart att kvinnor i denna utsatta situation ges möjlighet till professionell hjälp, menar hon.

”Jämtlands läns landsting borde samla kunskap och kompetens i form av en speciell mottagning för våldsutsatta kvinnor. Där bör finnas ett multiprofessionellt team kring dessa kvinnor. Lämplig kliniktillhörighet kan vara psykiatri eller primärvård”.