Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

KD i landstinget får inget fortsatt partistöd

Det blir inget partistöd från landstinget till Kristdemokraterna för år 2011.

I dag fattade landstingsstyrelsen beslutet med en rösts övervikt.

Annons

– Den socialdemokratiska majoriteten i landstinget har en njugg inställning till demokratins villkor för oss små partier, säger Lars-Olof Eliasson, gruppledare för Kristdemokraterna i Jämtlands läns landsting.

LT har tidigare berättat att KD sökt om ekonomiskt bidrag för 2011 trots att de förlorade sina två mandat i årets val.

De menar att kommunallagen ger fullmäktige möjlighet att ge partier stöd i max ett år till efter att representationen upphört.

I förslaget till beslut skrev också landstingsdirektören att KD skulle få partistöd under 2011 med 94 695 kronor.

Men politikerna ville annorlunda. Socialdemokraten Bengt Bergqvist yrkade på avslag och landstingsstyrelsen ställde sig bakom det förslaget. Efter votering vann Bengt Bergqvist förslag med rösterna sju röster för och sex emot.

Samtliga partier i den borgerliga gruppen reserverade sig mot beslutet.

Lars-Olof Eliasson menar att beslutet är obegripligt.

– Att neka oss ett avvecklingsbidrag för att kunna trappa ner verksamhet under den kommande mandatperioden på ett kontrollerat sätt är obegripligt, säger han i ett pressmeddelande.

– Vi övriga allianspartier är mycket förvånade och bestörta över den röd-gröna majoritetens inställning till vilka förutsättningar som mindre partier lever under, säger landstingsrådet Marianne Larm-Svensson (C).