Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

KD får nöja sig med klarad spärr

På Kristdemokraternas valvaka möttes Valu av absolut tystnad när insikten om förlorad makt sjönk in. Lite tröst var förstås att riksdagsspärren tycktes klarad.

Klassiska konsertlokalen Nalen på Regeringsgatan i centrala Stockholm var hemvist för KD:s valvaka. Runt 300 gäster njöt avspänt av buffén; den senaste tidens opinionsmätningar hade entydigt visat att partiet borde ta sig in i riksdagen med god marginal.

Så kom Valu med 5,0 procent och partisekreterare Acko Ankarberg Johansson var dämpad i sina första kommentarer:

– Det verkar som att Alliansen inte klarar ut det. Det som oroar mest är om vi får en vänsterregering, det kommer inte att vara bra för jobben och välfärden, sade hon till TT.

Mest överraskad var hon över framgången för Fi som indikerade inträde i riksdagen.

I valet 2010 fick KD 5,6 procent vilket gav 19 mandat i riksdagen. Nu konstaterade vice partiordföranden Maria Larsson:

– Det känns otroligt skönt att vi klart verkar ha fjärmat oss från fyraprocentsspärren.

Jönköpings län är KD:s hemmabana. I förra valet nåddes 12,85 procent. Det räcker med minst 12 procent i en valkrets för att vinna riksdagsmandat och Maria Larsson var övertygad om att partiet åtminstone skulle nå dit och på så sätt fortfarande kunna ha kvar en eller ett par riksdagsröster.