Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

KD åker ut ur landstinget trots fokus på mjuka frågor

Kristdemokraterna i Jämtland har inte längre några representanter i landstinget.

Annons

När sammanräkningen blev klar i går stod det klart att partiet tappar båda sina mandat i landstingsfullmäktige; Lars-Olov Eliasson, Sveg, och Ingrid Gustafsson, Östersund.

En av platserna går till Socialdemokraterna och den andra till moderaterna. De enda partierna i landstinget som ökar, två mandat vardera.

– Vi har haft ett väldigt bra samarbete i alliansen och det är tråkigt att vi faller ur, säger Lars-Olov Eliasson.

– S-majoriteten stärker sin ställning i landstinget tvärtemot trenden i riket. Före valet tycker jag vi hade vind i seglen och det blev en kalldusch att det gick som det gick.

Vändningen för kristdemokraterna i landstinget väcker en del frågor om vad som är på gång i folkdjupet.

– Sjukskrivningsdebatten som kom mot slutet av valrörelsen kan ha påverkat väljarna mer i Jämtland än i övriga landet mot bakgrund av det arbetsmarknadsläge vi har, konstaterar Lars-Olov Eliasson.

– När det görs analyser skulle jag inte bli förvånad om den bilden framkommer.

• Har ni haft svårt att nå ut med era specifika landstingsfrågor?

– Ja, det har vi haft. Det har varit väldigt svårt att få uppmärksamhet. Kanske beror det mer på oss själva än massmedia.

En fråga han anser borde ha kommit fram handlar om äldre som har mer än en sorts sjukdom, kopplat till behoven av samverkan mellan kommunerna på grund av de långa avstånden.

Lars-Olov Eliasson tycker det är väldigt bekymmersamt att SD ökar antalet mandat i Härjedalen trots att antalet platser i fullmäktige minskar.

– Det visar på att vi kommer att få ett mycket kallare samhälle där grupper ställs mot varandra. Det samhället känns inte bra.