Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

KB-mannens öde blir dramaserie

/

Han stal böcker för miljoner från Kungliga biblioteket. Nu blir berättelsen om den så kallade KB-mannen tv-drama.

Annons

En dramatisk historia med ett tragiskt slut. I mitten av april påbörjas inspelningarna med Gustaf Skarsgård i huvudrollen.

Den så kallade KB-mannen var under många år anställd av Kungliga biblioteket i Stockholm där han hade tillgång till dyrbara böcker, böcker som han stal och sålde vidare på auktioner i Tyskland. När hans brott avslöjades förlorade han jobbet, familjen och till slut också sitt liv. Han greps av polis men släpptes efter en tid i häktet. Några dagar senare dog han i en kraftig explosion i sin lägenhet.

12 april påbörjar SVT inspelningen av den nya dramaserien ”Bibliotekstjuven”, en serie i tre delar efter ett manus inspirerat av KB-mannens öde. Daniel Lind Lagerlöf står för regi och Malin Lagerlöf har skrivit manus.

– Jag har intervjuat människor i den här personens närhet och fått en väldigt splittrad bild av honom. Den här historien har många hål så det lockade att låta fantasin flöda och fylla i dem, säger Malin Lagerlöf.

Hon poängterar att hennes manus är en fiktiv berättelse men som bottnar i en verklighet som är både tragisk och intressant.

– Det är så märkligt att en person som så länge värnat och älskat något plötsligt börjar förskingra det. Samtidigt är det här en spännande och fascinerande värld som jag inte tycker man fått en inblick i tidigare, säger Malin Lagerlöf.

I centrum av berättelsen står John, en ambitiös och social boktjuv, som efter att ha förlorat jobbet som litteraturforskare tar en anställ ning vid Kungliga biblioteket i Stockholm. Han klättrar snabbt och inser att han kan stjäla ur de gigantiska arkiven utan att bli upptäckt.

Verkligheten hinner dock i fatt honom och snart faller tillvaron ihop. En intern utredningsgrupp bestående av tre bibliotekarier försöker bringa klarhet i de vart försvunna böckerna tagit vägen. Genom ett diskret och metodiskt detektivarbete börjar de ana vad som har hänt.

Rollen som John spelas av Gustaf Skarsgård. I övriga roller syns bland andra Reuben Sallmander, Gunilla Röör, Maria Kulle, Lil Terselius, Claes Ljungmark och Liv Mjönes.

Serien som består av tre entimmesavsnitt planeras att sändas i SVT1 under våren 2011.

Enligt uppgifter för ett år sedan har även filmaren Kristian Petri och författaren Peter Englund haft planer på en film om bibliotekarien.

Mer läsning

Annons