Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kaxiga sossar: "Borg och Reinfeldt har misslyckats"

Socialdemokraternas skuggbudget ska ge fler utbildningsplatser till länet och 26 miljoner kronor extra till Jämtlands läns landsting.
Det hela bekostas med en höjning av krogmoms och ett par andra skatter.
– Det har varit tio förlorade år, säger Marie Nordén.

För någon vecka sedan presenterade den borgerliga regeringen sin vårändringsbudget med bland annat en kraftig höjning av pengar till flykting- och invandringsmottagning (från 9,9 miljarder kronor till 12,6 miljarder kronor) och lägre sjuklönekostnader för företag. Det hela finansieras bland annat med höjning av tobaks- och alkoholskatterna.

På tisdagen presenterade riksdagskvinnan Marie Nordén, Bräckes kommunalråd Sven-Åke Draxten och landstingspolitikern Ann-Marie Johansson socialdemokraternas alternativa skuggbudget.

I normala fall ingen större nyhet. Men under ett valår en möjlighet för oppositionspartier att visa hur man skulle styra landet om man fick chansen.

– Vi vill satsa två miljarder på sjukvården i hela landet. För Jämtlands län betyder det 26 miljoner, säger Marie Nordén.

För att få bukt med arbetslösheten säger socialdemokraterna att de vill förenkla möjligheterna till vuxenutbildning.

– Vi har fler än någonsin som är långtidsarbetslösa. Vi vill skapa 30 000 fler utbildningsplatser. Oavsett vad man väljer att kalla Fas 3 så ska vi ta bort den typen av förvaring av människor. För det är oerhört kostsamt för samhället att ha så många utanför arbetsmarknaden, säger Nordén.

I länet skulle det i ett första steg innebära 393 nya utbildningsplatser.

Sveriges arbetslöshet ligger kvar på runt åtta procent trots stark tillväxt. Marie Nordén gör ingen hemlighet av vem hon tycker bär ansvaret.

– Borg och Reinfeldt har misslyckats. Deras lösning har varit att sänka skatten gång på gång. Men i stället vill vi satsa på utbildningsplatser, säger Nordén.

Sven-Åke Draxten förklarar att socialdemokraterna också vill se mer pengar fördelade till fattigare glesbygdskommuner. Pengarna ska tas från ett tiotal kranskommuner i Stockholmsområdet.

– Det handlar om välbärgade kommuner som fått ännu mer i det nya skatteutjämningssystemet. De pengarna vill vi satsa i landsbygdskommuner, säger Sven-Åke Draxten.

Finansieringen av de olika förslagen ska göras genom bland annat höjd krogmoms och höjning av den sänkta arbetsgivaravgiften för unga vuxna.