Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Katti startar nytt bibliotek för mellanbarnen

/
  • Tiotretton är ett bibliotek med mer än böcker på agendan. En liknande satsning är Dynamo i Göteborg.Foto: Niklas Larsson/Scanpix
  • Som chef för Rum för barn märkte Katti Hoflin att det var en åldersgrupp som fattades. I perioden mellan barn och tonåring behöver man en alldeles egen plats.Foto: Niklas Larsson/Scanpix

På lördag öppnar Kulturhusets bibliotekssatsning Tiotretton där alla mellan tio och tretton år kan göra musik, laga mat och låna böcker. Målgruppen är unik, men kreativa ungdomssatsningar finns på flera håll i landet.

Annons

Några dagar innan öppnandet är Tiotretton fortfarande något av en byggarbetsplats, men köket och de röda kokongerna med utsikt över Sergels torg i Stockholm skvallrar om ett annorlunda bibliotek.

- Av med skorna, säger Katti Hoflin när vi kliver in genom dörren.

- Man blir mycket mjukare när dojorna åker av, förklarar hon och visar med ivriga gester runt i det nya ungdomsbibliotekets lokaler.

Katti Hoflin, konstnärlig ledare för barn och ung kultur i Kulturhuset, lade märke till att en åldersgrupp saknades i de flesta sammanhang. De är mellan tio och tretton och hon kallar dem mellanbarn.

- Var är ni, vad drömmer ni om och varför är ni inte här? Det var frågor jag började fundera på.

Ur det växte tanken på Tiotretton fram, en plats för dem som vuxit ifrån det barnsliga men fortfarande har behov av vuxen närvaro.

- Vi gjorde en studie med hjälp av barn inför satsningen och det viktigaste för dem var inte prylar och lokaler, utan människor.

Därför har hon lagt mycket krut på att hitta rätt kompetens. Förutom bibliotekarier består personalen bland annat av konstnärer och experter på digitala medier.

På Tiotretton börjar man eftermiddagen med att göra en smoothie. Sedan kan besökarna välja att göra radio, författa sin egen bok eller bara hänga. Självklart rymmer biblioteket också hyllvis med böcker specifikt för målgruppen. Katti Hoflin är övertygad om att det finns många ingångar till språket.

- Gör man en film behövs ett skrivet manus, tycker man böcker är töntigt kanske det känns okej att läsa på en ipad.

Den mångsidiga miljön är spännande men inte helt unik. På Dynamo, Göteborgs Stadsbiblioteks ungdomssatsning har man sedan 2009 satsat på en verksamhet som ligger utanför det traditionella bibliotekets.

- Vi har musik i högtalarna och fokuserar mycket på ungdomarnas egna arrangemang. Här kan man visa film, hänga sina tavlor eller delta i tv-spelsturnering, säger ungdomsbibliotekarien Daniella Brummer Pind, ansvarig för Dynamo.

Dynamos verksamhet vänder sig till åldersgruppen 13-25. På Svensk Biblioteksförening välkomnar man Tiotrettons smala målgruppsfokus men tror inte att det är en lösning för alla.

- På alla platser går det inte att ha speciella ungdomsbibliotek. Ungdomsavdelningar och bibliotek med flera olika verksamheter finns däremot på många håll i landet, säger informationschef Peter Axelsson.

För att finansiera satsningen har Tiotretton fått del av Kulturrådets anslag för biblioteksutveckling. Påkostad inredning och teknik är resultatet av sponsring.

Erika Walukiewicz

erika.walukiewicz@ttspektra.se

Mer läsning

Annons