Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Katten Findus tog emot på Världsbokdagen

Lugnviksskolans treor firade Världsbokdagen med ett besök på Länsbiblioteket. Där togs de emot av ingen mindre än katten Findus.

Varje år den 23 april är det Världsbokdagen, en festdag för hela världen då man uppmärksammar böcker, författare och läsning. Den handlar också om att värna om upphovsrätten och människors fria tillgång till information. Idén bakom att vi ska ha en speciell Världsbokdag kommer från Unesco, FN:s organ för internationellt samarbete inom utbildning, vetenskap, kultur och kommunikation.

759 miljoner människor världen över kan varken läsa eller skriva. Två tredjedelar av dem är kvinnor. Unescos roll är att verka för att alla barn ska få gå i grundskolan. Bra skolor är ett kraftfullt vapen mot fattigdom, sociala fördomar med mera. Det är också en god investering i ekonomisk tillväxt, ökat välstånd och säkerhet.

Klass 3 i Lugnviksskolan cyklade till länsbiblioteket i Östersund för att få vara med i deras firande. I dörren möttes de av katten Findus och Pettson. Vilken glad överraskning!

Figurerna är välkända bland barnen och speciellt Findus blev en populär guide eftersom det var Åsa Andersson, som i flera år varit bibliotekarie på Lugnviks bibliotek, som gestaltade den mysiga katten. Findus visade artigt och stolt var de bästa böckerna står, biblioteket bjöd alla på bokstavskex, barnen tillverkade egna bokmärken och fyllde även världsbokträdet med boktips. Naturligtvis passade många av barnen på att låna böcker.

För cirka ett halvår sen stängdes Lugnviks bibliotek, vilket var en stor förlust för Lugnviksborna. Skolan försöker nu att bygga upp ett nytt skolbibliotek. Lärarna och skolledningen ser skönlitteraturen som en oumbärlig del av skolans liv och är mycket medvetna om vad bra litteratur betyder för en skola och dess elever. Det är viktigt att den finns nära och är lättillgänglig och lockande.

Ida Molander-Johansson